Kukuruz broj 1 na izvoznoj listi Srbije
Foto: Beta

Uvoz-izvoz

Kukuruz broj 1 na izvoznoj listi Srbije

InfoBiz -
Sirova nafta i ulja od bituminoznih minerala sa vrednošću od 122 miliona prvi uvozni proizvod

BEOGRAD - Prvo mesto na izvoznoj listi Srbije u maju zauzimao je kukuruz sa 71 milionom dolara, dok su sirova nafta i ulja od bituminoznih minerala sa vrednošću od 122 miliona prvi uvozni proizvod, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Na drugom mestu izvozne liste su setovi provodnika za avione, vozila i brodove sa 25 miliona dolara, a na trećem mestu izvoz kontejnera od aluminijuma sa 20 miliona.

Sledi izvoz delova za rotacione električne mašine sa 20 miliona dolara, izvoz električne energije sa 16 miliona, nove spoljne pneumatske gume za automobile sa 15 miliona, koliko otpada i na otpatke i ostatke od gvožđa i čelika.

Na izvoznoj listi slede lekovi za maloprodaju sa 14 miliona dolara i šećer sa 11 miliona, koliko otpada i na izvoz smrznutih malina bez šećera.

Drugi po značaju je uvoz gasnih ulja sa 61 milionom dolara, na trećem mestu bio je prirodni gas sa 47 miliona, a uvoz lekova za maloprodaju iznosio je 30 miliona.

Uvoz dizel automobila preko 1.500, ali ispod 2.500 kubika bio je 19 miliona dolara. Na uvoz delova za rotacione električne mašine potrošeno je 15 miliona dolara. Lekova koji sadrže insulin uvezli smo za 13 miliona, koliko iznosi i uvoz železničkih i tramvajskih vagona, samohodnih.

Na uvoz držača alata i samootvarajuće glave za navoje potrošeno je 12 miliona dolara, koliko i na uvoz polietilen tereftalata (PET) u primarnom obliku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track