Najnovije vesti

AMBASADOR ŠVAJCARSKE FILIP GE: Za Srbiju 100 miliona evra u naredne četiri godina
Foto: Beta/Milan Obradović

SARADNJA

AMBASADOR ŠVAJCARSKE FILIP GE: Za Srbiju 100 miliona evra u naredne četiri godina

Biznis

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge izjavio je danas da će Švajcarska u naredne četiri godine pokloniti oko 100 miliona evra Srbiji.

On je rekao da je Švajcarska među četiri vodeća strana donatora u Srbiji, pre svega, na nivou lokalnih samouprava, potom ekonomije, dualnog sistema obrazovanja i energetske efikasnosti.

"I za to imamo skoro 100 miliona evra za Srbiju za naredne četiri godine", rekao je Ge i dodao da je od početka saradnje 1991. godine Švajcarska poklonila Srbiji oko 350 miliona evra.

Ambasador je naveo da takvu politiku solidarnosti prema Srbiji Švajcarska sprovodi u velikoj meri zahvaljujući tome što u Švajcarskoj postoji velika srpska dijaspora sa skoro 200.000 ljudi koji imaju dvojno državljanstvo - švajcarsko i srpsko.

On je ocenio je da Srbija već napravila bitne korake u svom razvoju kada su u pitanju makroekonomske politike, ali da ostaje još puno prostora za unapređivanje u sektoru privlačenja stranih investitora, zakonskih regulativa i nezavisnosti suda.

Ge je rekao da je misija Švajcarske da, pre svega, bude "izvor inspiracije" Srbiji za reformisanje obrazovanja.

"Nikako ne bi hteli da damo sebi za pravo da budemo neka vrsta učitelja, već neko ko će davati savete Srbiji s obzirom na to da je i nemoguće jedan sistem prekopirati u drugoj zemlji, u drugačijim uslovima", rekao je Ge, koji je u okviru "Dana ekonomista" u Kragujevcu održao predavanje studentima Ekonomskog fakulteta na temu "Ekonomske i političke karakteristike Švajcarske - pouke za Srbiju".

(Kurir.rs/Beta/Foto: Beta, Milan Obradović)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...