Najnovije vesti

KONCESIJA NA 25 GODINA: Građanima po 30 evra od rentiranja aerodroma Nikola Tesla
Foto: Dragana Udovičić

Potpisano: Vansi u septembru preuzima aerodrom

KONCESIJA NA 25 GODINA: Građanima po 30 evra od rentiranja aerodroma Nikola Tesla

Biznis

Od davanja aerodroma „Nikola Tesla“ na upravljanje francuskom koncesionaru Srbija će u narednih 25 godina dobiti 1,46 milijardi evra, a zaradiće i vlasnici besplatnih akcija

Predstavnici Vlade Srbije i francuske korporacije „Vansi erports“ potpisali su ugovor o koncesiji na 25 godina za beogradski aerodrom „Nikola Tesla“.

Francuska kompanija se time obavezala da plati jednokratnu koncesionu naknadu od 501 milion evra, koja će biti isplaćena kroz dividendu, i to Republici Srbiji 417 miliona evra, a malim akcionarima 84 miliona evra. Budući da 2,67 miliona građana ima po besplatnu akciju aerodroma, sledi da će oni dobiti po 31,46 evra po akciji.

Novac će biti uplaćen u septembru, nakon čega će „Vansi erports Srbija“ i početi da radi kao aerodromski operater. „Vansi“ se obavezao da neće otpuštati radnike i da u naredne tri godine neće povećavati takse na aerodromu, što znači da karte neće poskupeti.

Tokom trajanja koncesije, Francuzi će plaćati godišnju taksu od 4,4 miliona evra do 15,1 milion evra. Tako ukupna vrednost transakcije, uključujući jednokratnu naknadu, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja od 732 miliona evra, iznosi 1,46 milijardi evra.

Ugovor su potpisali ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, predsednik „Vansi erports“ Nikola Notbar i v. d. generalnog direktora aerodroma „Nikola Tesla“ Saša Vlaisavljević, a u prisustvu premijerke Ane Brnabić i ambasadora Francuske Frederika Mondolonija.

- Ne samo da će ovaj ugovor povećati broj putnika nego će od Beograda stvoriti čvorište za ovaj deo Evrope. Kada ovaj aerodrom bude počeo da radi u punom kapacitetom, doprineće ekonomiji i turizmu. Ovo ne predstavlja krunu našeg razvoja, ali jeste korak ka modernizaciji - rekla je premijerka, koja očekuje da će „Vansi“ povećati broj putnika na aerodromu sa prošlogodišnja 5,3 miliona na 15 miliona godišnje.

Ministarka Mihajlović ukazala je da Srbija treba da bude transportni hab za Evropu.

- Ovim potpisivanjem ugovora napravili smo i korak više od koncesije jer je ovo još jedan dokaz prijateljstva Srbije i Francuske - izjavila je Mihajlovićeva.

Francuzi su poručili da dolaze da budu dugoročni partneri.

- Imamo znanje koje ćemo ovde primeniti kako bi se otvorila nova radna mesta i privukle nove investicije. Uvešćemo nove veze sa Lisabonom i Čileom kako bi Beograd postao vodeći aerodrom u ovom delu sveta. Poboljšaćemo tim koji vodi aerodrom i pomoći ćemo „Er Srbiji“ da uvede nove linije - rekao je Nikola Notbar iz „Vansija“.

Privukle pažnju

ANA I ZORANA SE IZLJUBILE

Pažnju prisutnih u Palati Srbije posebno je privukao srdačan odnos premijerke i potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović. Tačnije poljubac čestitanja koji je pao između njih dve nakon što je Mihajlovićeva stavila potpis na ugovor.

foto: Printscreen

ČINJENICE

Lična karta „Vansi erportsa“

posluju na 35 aerodroma na tri kontinenta u sedam zemalja (Francuska, Portugal, Japan, Dominikanska Republika, Čile, Brazil i Kambodža)

imali promet od 157 miliona putnika u 2017.

imali prihod od 1,4 milijardi evra u 2017.

ostvarili rast saobraćaja od 12,4 odsto u 2017.

foto: Tanjug

Obaveze koncesionara

uplata jednokratne naknade od 501 milion evra

plaćaju godišnju taksu 4,4 miliona do 15,1 milion evra

investiraju u rekonstrukciju glavne poletno-sletne staze

grade umetnutu poletno-sletnu stazu

grade pomoćne rulne staze i brze izlaze sa piste

Kurir / E.K.

Foto: Dragana Udovičić, Tanjug, Printscreen

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...