INVESTIRANO 2,2 MILIONA EVRA: Otvoren novi pogon Prve petoletke u Trsteniku
Foto: Ministarstvo Odbrane

obeležavanje 69 godina rada

INVESTIRANO 2,2 MILIONA EVRA: Otvoren novi pogon Prve petoletke u Trsteniku

InfoBiz -

TRSTENIK - U fabrici "Prva petoletka-namenska" u Trsteniku, koja obeležava 69 godina rada, danas je otvoren renoviran proizvodni pogon u koji je uloženo 2,2 miliona evra.

Vlada Srbije je u ovo preduzeće dosad investirala ukupno 3,5 miliona evra.

Ministar odbrane, Aleksandar Vulin, koji je sa direktorkom Prve petoletke, Anđelkom Atanasković, otvorio novi pogon, istakao je da pre četiri godine u "Prvu petoletku" nije niko verovao, ali verovali su radnici tog preduzeća i tadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić.

foto: Ministarstvo Odbrane

"Kao što vidite bili su u pravu. 'Prva petoletka' je sada na svojim nogama zahvaljujući investicijama Vlade Republike Srbije, ali i zahvaljujući ogromnom trudu radnika i menadžera 'Prve petoletke'. Ovo je preduzeće koje ima budućnost i koje je u stanju da odgovori zahtevima svetskog tržišta", rekao je ministar odbrane.

On je dodao da je vidno da se namenska industrija razvija - prošle godine izvezla je oko 570 miliona evra, što je za 17 odsto više od rekordne 2016. godine, a skoro tri puta više nego što je bilo 2012. godine.

Prema njegovim rečima, ove godine očekuje se da će ukupan izvoz biti više od 600 miliona evra, što govori koliko je namenska industrija dobra industrija, koliko su investicije Vlade Srbije uspešne i koliko je poverenje Aleksandra Vučića u namensku industriju bilo ispravno.

foto: Ministarstvo Odbrane

"Upravo zbog toga Ministarstvo odbrane će nastaviti sa svojom politikom pomaganja i razvoja namenske industrije. Sve što je ovde radio Bratislav Gašić radiće i ovo Ministarstvo, sve ono što je ovde počeo da ulaže Aleksandar Vučić nastaviće i ova vlada. Namenska industrija je nama izuzetno važna i izmenama zakona kontrola, apsolutna kontrola i vlasništvo države Srbije nad namenskom industrijom se neće dovoditi u pitanje", istakao je Vulin.

Vlasništvo države Srbije u namenskoj industriji po zakonu ne može pasti ispod 51 procenta, niti da se izgube upravljačka prava, naglasio je ministar odbrane i zaključio da namenska industrija ostaje čvrsto u vlasništvu Srbije i u upravljanju države Srbije, na dobrobit svih građana države.

"Radujemo se novim investicijama, novim tehnologijama, poslovnim partnerima, ali potpuna kontrola i potpuno vlasništvo države Srbije u namenskoj industriji ostaje", istakao je Vulin.

foto: Ministarstvo Odbrane

Direktorka "Prve petoletke - namenska" Anđelka Atanasković rekla je da je u renoviranu halu uloženo 500.000 evra njihovih para, kako bi omogućili rad sa novim programima i mašinama.

"Kupili smo mašine od investicije predsednika vredne 3,5 miliona evra i videvši da on ima vere u nas rukovodstvo i sindikat se dogovorio da ne povećavamo plate nego da odvajamo novac kako bismo sredili halu i omogućili bolju budućnost i za nas i za našu decu. Fabrika je zaposlila 100 novih radnika, a plate zaposlenih su danas na nivou republičkog proseka. Nadamo se da se naš rad i trud vide i da će država nastaviti da ulaže u nas", naglasila je direktorka Atanasković.

Gradonačelnik Opštine Trstenik Aleksandar Ćirić poručio je da je "Prva petoletka" srce te opštine i motor razvoja.

"Kako je propadala fabrika, tako je propadala i opština. Sada možemo da vidimo napredak i sigurni smo da je budućnost u Trsteniku izvesnija", poručio je Ćirić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ministarstvo odbrane)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) DA LI ĆE SRBIJA POVUĆI POTPIS SA BRISELSKOG SPORAZUMA?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track