IZAĐI NA BERZU: U toku projekat aktiviranja tržista kapitala!
Foto: Promo

neophodno uključenje privatnih kompanija

IZAĐI NA BERZU: U toku projekat aktiviranja tržista kapitala!

InfoBiz -

BEOGRAD - Aktiviranje tržišta kapitala moglo bi da otvori brojne mogućnosti za rast srpske privrede, ocenjeno je danas na predstavljenju projekta ''Izađi na berzu '' (Serbia : IPO Go!). Cilj projekta je da pomogne razvoj tržišta kapitala u Srbiji kroz informisanje kompanija da postoji mogućnost da potreban kapital obezbede izlaskom na Beogradsku berzu, kao i pružanje neophodne stručne pomoći koja je za taj proces neophodna. Jedna od kompanija koje planira uskoro da izađe na berzu je Fintel energija, to će posle skoro 80 godina biti prva inicijalna javna ponuda akcija na Beogradskoj berzi.

Beogradska berza ovaj projekat sprovodi u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoji i konstultantskom kućom Pwc.

'' Uočili smo da je sve više domaćih kompanija koje bi bankarske kredite želele da zamene nekim drugim načinom finansiranja rasta i razvoja. Zato smo zajedno sa EBRD-om kreirali projekat kojim ćemo kompanijama u Srbiji približiti mogućnost da svoj rast finansiraju korišćenjem kapitala koji mogu da privuku izlaskom na berzu. Cilj nam je da u narednih godinu dana privučemo uspešne privatne kompanije koje će doneti odluku o izlasku na Beogradsku berzu ‘’ kaže Siniša Krneta, direktor Beogradske berze

Tokom projekta sve kompanije koje su zainteresovane za izlazak na Beogradsku berzu će moći da se prijave, a od prijavljenih biće odabrane one koje zadovoljavaju tehničke i finansijske kriterijume za izlazak na berzu. Stručnjaci iz PwC-a će kompanijama pružiti besplatnu pomoć da uspešno prođu kroz proces pripreme za listiranje na Beogradskoj berzi.

''Kompanija PwC će edukovati zainteresovane kompanije o tome šta je sve potrebno uzeti u obzir, analizirati i razumeti kako bi se donela takozvana informisana, odnosno svesna odluka da se izađe na berzu. Onima s najviše ambicija i šansi biće pružena podrška na putu do berze. Takođe, želimo da podignemo svest među kompanijama, građanima i ostalim zainteresovanim stranama o samom tržištu kapitala, izlasku na berzu, koristima i rizicima u tom procesu, rekla je Ivana Stanković, iz Pwc Srbija inače, menadžer projekta

Jedna od kompanija koje planira da izađe na berzu je Fintel energija, to je na predstavljanu projekta najavio je generalni direktor te Ticiano Ðovaneti. To će posle skoro 80 godina biti prva inicijalna javna ponuda akcija na Beogradskoj berzi.Fintel Energija a.d. je ćerka firma kompanije Fintel Energija S.p.A. Ðovaneti je rekao novinarima da će neophodna procedura za to biti završena u aprilu.

Na pitanje koliko će biti ponuđeno, Ðovaneti je rekao da će tržištu biti ponuđeno između 15 i 20 odsto akcija.

"Ima puno zaintresovanih i više smo nego sigurni da će to biti uspešan proces", naveo je Ðovaneti i dodao da će prikupljeni novac biti uložen u projekte u Srbiji.

Fintel energija je ranije najavila da želi putem javne ponude akcija prikupi oko 15 miliona evra od institucionalnih i pojedinačnih investitora, kao i da će novac biti upotrebljen za izgradnju vetroparka „Košava”, kapaciteta 117 MW, kao i drugih projekata koji su u razvoju.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track