VOŽNJA ĆE TRAJATI 45 MINUTA: Počela rekonstrukcija pruge od Šapca do Loznice, radovi gotovi krajem avgusta
Foto: Ministarstvo Građevinarstva Saobraćaja I Infrastrukture

ulaganje 367 miliona dinara

VOŽNJA ĆE TRAJATI 45 MINUTA: Počela rekonstrukcija pruge od Šapca do Loznice, radovi gotovi krajem avgusta

InfoBiz -

PETLOVAČA - Rekonstrukcija pruge Šabac - Loznica - Brasina počela je danas, a potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorane Mihajlović najavila je da će radovi biti završeni do kraja avgusta i da će putnički vozovi ponovo ići od Šapca do Loznice.

Mihajlović je rekla da će zahvaljujući rekonstrukciji od 1. septembra, nakon punih 13 godina, ponovo biti uspostavljen putnički železnički saobraćaj na toj relaciji.

Radovima je obuhvaćena rekonstrukcija 24 kilometra pruge između Šapca i Brasine i to na deonicama Petlovača - Lešnica i Loznica - Gornja Koviljača.

Počeli su radovi na uklanjanju paralelnog koloseka, demontaži i varenju šinskih polja, njihova je vrednost 335 miliona dinara, a izvode ih ZGOP i Bauwesen.

Ukupno ulaganje biće 367 miliona dinara, jer će još 20 miliona dinara biti uloženo u uređenje stanične zgrade u Loznici i 12 miliona dinara u osvetljenje staničnog platoa u stanici Brasina.

Rok za završetak radova je 150 dana, odnosno kraj avgusta ove godine.

Sanacija pruge nije rađena gotovo 70 godina, otkako je izgrađena 1950. godine, zbog čega vozovi danas idu brzinom 10 km na sat.

foto: Ministarstvo Građevinarstva Saobraćaja I Infrastrukture

Kad bude završena rekonstrukcija putnički vozovi ići će brzinom od 80 km na čas, što je i projektovana brzina. To znači da će se od Loznice do Šapca vozom putovati 45 minuta.

Od Beograda do Loznice, ako se uvede direktna linija, putovaće se dva sata i 15 minuta, dok autobusi sada putuju tri sata. Takođe, biće uređeno i 25 putnih prelaza, što će povećati bezbednost u saobraćaju.

Za privredu je važno da će se povećati nosivost pruge i teretni vozovi će ići brzinom od 60 km na sat.

Ova pruga je veza Srbije sa Republikom Srpskom preko Zvornika i njome ide osam teretnih vozova dnevno, po četiri u oba pravca, tako da ide oko 5.000 tona robe dnevno.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track