(FOTO) SVEČANOST NA KORIDORU 11: Probijena leva cev tunela Brančić u prisustvu predsednika Vučića
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Radovi na deonici Lajkovac-Ljig

(FOTO) SVEČANOST NA KORIDORU 11: Probijena leva cev tunela Brančić u prisustvu predsednika Vučića

InfoBiz -

Leva cev tunela "Brančić", na deonici Koridora 11 Lajkovac - Ljig, probijena je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Obilasku radova i probijanju tunela, u dužini od oko 950 metara, prisustvovala je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, kao i direktor "Koridora Srbije" Zoran babić i ambasador Kine Li Mančang.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Vrednost radova na tunelu je 37 miliona dolara, a podizvođač na deonici Lajkovac - Ljig i na tunelu je domaća firma Energoprojekt-Niskogradnja.

Desna tunelska cev probijena je 8. avgusta 2017. godine. Probijanjem i leve cevi završava se deo radova čije je napredovanje bilo otežano zbog izuzetno nepovolnjnih geoloških uslova. Pripremni radovi su počeli 8. januara 2015. godine, a iskop tunela 15. januara 2015.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Na gradnji tunela radi se u tri smene, 24 sata dnevno i angažovano je ukupno 280 radnika, uključujući i ljude u radionicama.

Deonica Lajkovac - Ljig je duga 24 kilometra, a glavni izvođač radova je kineska kompanija "Shandong Hi-speed Group".

Na toj deonici biće izgrađeno ukupno 16 mostovskih konstrtukcija i petlja Ljig.

Na trasi te deonice biće izmešteno 10 lokalnih puteva, izgrađeno 24 cevastih i kutijastih propusta, kao i osam potpornih zidova u koje se ugrađuje oko 4.000 metara kubnih betona.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Takođe, biće izmešteno i regulisano osam postojećih rečnih vodotokova na velikom delu trase. Projektovani su i zidovi za zaštitu od buke i jedno odmorište. Ista kineska kompanija gradi i deonicu Obrenovac - Ub dužine 26,23 km. Na toj deonici je predviđena izgradnja 14 mostovskih konstrukcija i petlje Ub. Predviđeno je izmeštanje 11 lokalnih puteva, izgradnja 16 cevastih i kutijastih propusta, kao i izgradnja osam potpornih zidova u koje se ugrađuje oko 4.000 kubika betona.

Takođe je predviđeno izmeštanje i regulacija 17 postojećih rečnih vodotokva na velikom delu trase. I ta deonica će na trasi imati zidove za zaštitu od buke i jedno odmorište.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Rade Prelić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track