(FOTO) POTPISAN MEMORANDUM SA RUSKIM ŽELEZNICAMA: Mihajlovićeva i Belozjorov dali znak za početak radova na tunelu Čortanovci
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

značajan dokument

(FOTO) POTPISAN MEMORANDUM SA RUSKIM ŽELEZNICAMA: Mihajlovićeva i Belozjorov dali znak za početak radova na tunelu Čortanovci

InfoBiz -

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i direktor ruskih železnica Oleg Belozjorov potpisali su danas Memorandum o razvoju odnosa strateškog partnerstva i zajedničke realizacije infrastrukturnih projekata.

Mihajlović je ocenila značajnim današnji memorandum, i istakla da su sve rehabilitovane i rekonstruisane pruge dokaz partnerskog odnosa koje Rusija i Srbija imaju.

"Sa ruskim železnicama sarađujemo dugi niz godina, posebno na izgradnji železnica i nabavci vozova, a budućnost naše saradnje proizilazi iz ovog memoranduma", podvukla je Mihajlović.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministarka Mihajlović i direktor ruskih železnica Belozjorov na sastanku su razgovarali i o disprečerskom centru na Topčideru, projektu za koji su Rusi pokazali ineresovanje.

"Projekat disprečerskog centra je važan jer želimo da u našoj zemlji, osim drumskog, i železnički saobraćaj postane dominantan", istakla je resorna ministarka.

Generalni direktor i načelnik uprave "Ruske železnice" Oleg Belozjorov rekao je novinarima da će potpisivanje današnjeg memoranduma proširiti rusko-srpsku saradnju.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je kazao i da su na sastanku sa srpskom ministarkom razmatrani nove mehanizmi za državno - privatno partnerstvo dve zemlje, i dodao da bi to predstavljalo novi nivo saradnje.

Mihajlovićeva i Belozjorov dali su posredstvom video-linka znak za početak radova na tunelu Čortanovci, dužine 2,2 kilometra. Na toj deonici pruge Beograd-Budimpešta, od Stare Pazove do Novog Sada, radove izvode Ruske železnice.

Mihajlović i Belozjorov potpisali su danas i Memorandum o razvoju odnosa strateškog partnerstva i zajedničke realizacije infrastrukturnih železničkih projekata na teritoriji Srbije.

"Mi ćemo nastaviti da radmo na vrlo važnom projektu dispečerskog centra koji će biti u Topčideru. To je važan projekat, jer želimo da železnički transport i saobraćaj bude dominantan, a ne samo drumski saobraćaj", rekla je ona.

Mihajlović je najavila nastavak saradnje i dodala da postoji zainteresovanost i za izgradnju pruge od aerodroma Nikola Tesla ka Beogradu.

"To bi puno značilo jer mi razvijamo železnički i drumski saobraćaj, a beogradski aerodrom je jedan od najbrže rastućih u regionu", rekla je ona.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track