Najnovije vesti

IMT IMA NOVOG VLASNIKA: Industriju motora i traktora kupili Indijci za 66 miliona dinara
Foto: Dado Đilas

privatizacija

IMT IMA NOVOG VLASNIKA: Industriju motora i traktora kupili Indijci za 66 miliona dinara

Biznis

Beogradska Industrija mašina i traktora (IMT) u stečaju prodata je danas indijskoj firmi TAFE po početnoj ceni od oko 66 miliona dinara.

Ta indijska firma, koja proizvodi traktore i druge poljoprivredne mašine, bila je jedini učesnik na aukciji, a ona je i višedecenijski partner IMT-a. Prodaja IMT-a je oglašena 1. marta, a depozit za učešće na aukciji je bio 26,4 miliona dinara.

 

Na prodaju su ponuđeni građevinski objekti, pravo na žig i oprema, dok zemljište gde je fabrika IMT-a ostaje u vlasništvu države.

IMT je u stečaju od 2015. godine, kada je dug bio 186 miliona evra, a ta fabrika je nekada godišnje proizvodila oko 400.000 traktora i zapošljavala oko 10.000 ljudi.

 

Direktor za evropsko tržište TAFE-a Kamal Ahuđa (Ahuja) je posle aukcije novinarima rekao da je zadovoljan što je će ta grupacija biti vlasnik brenda IMT koji ima veliku vrednost.

 

On je kazao da će se u Srbiji proizvoditi traktori pod tim brendom i prodavati u jugoistočnoj Evropi, a kasnije u na drugom tržištima.

"Namera nam je da u saradnji sa domaćim kooperantima obezbedimo da više od 50 odsto delova traktora bude iz Srbije što otvara tržišta sa kojima Srbija ima ugovore o slobodnoj trgovini", kazao je Ahuđa.

Po njegovim rečima, nova fabrika traktora, koja će zadržati ime IMT, neće biti na sadašnjoj lokaciji na Novom Beogradu, gde nije mesto teškoj industriji, ali da još nije odlučeno gde će biti.

 

Procene su, kako je rekao, da će prvi traktori biti proizvedeni za godinu dana, i da će u prvih pet godina biti proizvedeno ukupno oko 5.000 traktora.

"Od postojeće opreme IMT-a skoro ništa neće moći da se iskoristi", kazao je Ahuđa i dodao da je teško proceniti kolika ulaganja će biti potrebna da se pokrene proizvodnja i koliko radnika će biti zaposleno.

 

TAFE ima fabrike u Indiji, Kini i Turskoj, zapošljava 12.000 ljudi i ima godišnji promet od 2,5 milijardi dolara. Do sada je ta grupacija u Srbiji godišnje prodavala 300 do 400 traktora. Bivši direktor IMT-a Ljubomir Stevanović je novinarima rekao da je TAFE i 2014. godine htela da kupi IMT i da nije jasno zašto vlast u Srbiji to nije prihvatila.

"Da je IMT tada prodat ne bi otišao u stečaj i korist bi imala i država i radnici koji su ostal bez posla", kazao je Stevanović.

 

(Kurir.rs/Beta/Foto Dado Đilas)

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(VIDEO) OVO JE RAZLOG ZBOG KOJEG JE UBIJEN PAVLE BULATOVIĆ?! Ili kako je Srbija izgubila 9 miliona dolara!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...