POKRENUT STEČAJ: Narodna banka Srbije oduzela dozvolu za rad Jugbanci u Kosovskoj Mitrovici
Foto: Foto: Beta

kraj

POKRENUT STEČAJ: Narodna banka Srbije oduzela dozvolu za rad Jugbanci u Kosovskoj Mitrovici

InfoBiz -

BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) doneo je danas rešenje o oduzimanju dozvole za rad Jugobanci Jugbanci Kosovska Mitrovica, a poslove te banke preuzeće Poštanska štedionica Beograd, objavila je na svom sajtu NBS.

Navedeno je da su preduzete sve neophodne mere kako bi se poslovi platnog prometa i raspolaganje sredstvima deponenata i štediša Jugbanke neometano nastavili u Poštanskoj štedionici.

foto: Shutterstock

Kako je objašnjeno, pre donošenja te odluke imovinu i obaveze Jugbanke preuzela je Poštanska štedionica, u skladu sa ugovorom zaključenim izmedju tih banaka, a na osnovu zaključka Vlade Srbije, jer je Republika Srbija većinski krajnji vlasnik u obe banke.

Izvršni odbor NBS je doneo i rešenje o ispunjenosti uslova za pokretanje postupka stečaja nad Jugbankom. Privredni sud u Nišu nadležan je za sprovodjenje stečajnog postupka, a Agencija za osiguranje depozita je stečajni upravnik.

Kako je istakla NBS, Izvršni odbor je konstatovao da su oduzimanju dozvole prethodile aktivnosti koje su u dužem periodu bile usmerene na to da Jugbanka uskladi svoje poslovanje sa odredbama Zakona o bankama, izmedju ostalog i u delu koji se odnosi na kapital.

foto: Profimedia

"Imajući u vidu da prethodni pokušaji pronalaženja strateškog partnera koji bi obezbedio kontinuitet poslovanja banke nisu dali rezultate, kao i to da je banka već duži period potkapitalizovana i da ima probleme i s likvidnošću, ocenjeno je da je njeno finansijsko stanje takvo da neće moći da nastavi dalje da posluje, kao i da nisu ispunjeni uslovi za pokretanje postupka restrukturiranja", navela je NBS.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja