NEDIMOVIĆ: IMT će praviti 5.000 traktora, lokacija na Novom Beogradu nije prodata
Foto: Dragana Udovičić

industriju motora i traktora kupili indijci

NEDIMOVIĆ: IMT će praviti 5.000 traktora, lokacija na Novom Beogradu nije prodata

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je "jedina ideja" prodaje Beogradske Industrije mašina i traktora (IMT) obnova proizvodnje poljoprivrednih mašina u Srbiji.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da je indijskoj kompaniji TAFE prodat brend, intelektualna svojina, lokacija u Jarkovcu kod Sečnja, ali da lokacija na Novom Beogradu nije prodata i da ostaje u stečajnoj masi.

"Dobro je što TAFE ima istu platformu kao što je imao i IMT, a to je platforma Ferguson-a. Mislim da smo na dobrom putu", istakao je Nedimović.

On je kazao da će se sutra sastati sa predstavnicima TAFE-a, a da će sledeće nedelje u Jarkovac kod Sečnja doći indijski inženjeri.

Kako je ocenio, TAFE je u Srbiji zbog potražnje traktora na prostoru cele Jugoistočne Evrope.

"Tržište koje je Srbija otvorila je tržište Ruske federacije, imamo i poseban Sporazum o trgovini sa Turskom, mnogo je zemalja u igri, mnogo njih koje potražuju ovu vrstu robe", istakao je Nedimović.

Govoreći o mogućnosti otvaranja novih radnih mesta i stručnosti radne snage, Nedimović je rekao da je Srbija ranije bila poznata po proizvodnji mehanizacije namenjene poljoprivredi.

"Postoji tradicija, postoje srednje stručne škole, imamo koncept novog dualnog obrazovanja što je jako važno", ocenio je on.

Prema njegovim rečima, pismo o namerama TAFE-a predviđa 800 radnih mesta i proizvodnju 5.000 traktora godišnje.

Beogradska Industrija mašina i traktora (IMT) u stečaju prodata je indijskoj firmi TAFE po početnoj ceni od oko 66 miliona dinara.

Ta firma, koja proizvodi traktore i druge poljoprivredne mašine, bila je jedini učesnik na aukciji, a ona je i višedecenijski partner IMT-a.

Prodaja IMT-a je oglašena 1. marta, a depozit za učešće na aukciji bio je 26,4 miliona dinara.

TAFE ima fabrike u Indiji, Kini i Turskoj, zapošljava 12.000 ljudi i ima godišnji promet od 2,5 milijardi dolara. Do sada je ta grupacija u Srbiji godišnje prodavala 300 do 400 traktora.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track