FRANCUSKA BANKA U ŽIŽI: Prodaja Sosijetea pod velom tajne
Foto: AP

Plan

FRANCUSKA BANKA U ŽIŽI: Prodaja Sosijetea pod velom tajne

InfoBiz -

Saznanja bugarskih medija da francuska Sosijete ženeral banka namerava da se povuče sa tržišta centralne i istočne Evrope, uključujući i Srbiju, u ovoj banci nišu želeli da komentarišu, dok poznavaoci bankarskih prilika ističu da je za dobru cenu svaka prodaja moguća.

- U skladu sa poslovnom politikom Sosijete ženeral grupe, Sosijete ženeral Srbija ne komentariše glasine na tržištu - saopštili su iz ove banke povodom informacija da francuska grupacija nije zadovoljna položajem u ovom regionu, te namerava da proda sve akcije u Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Albaniji i Moldaviji.

foto: Fonet

Iako je reč o najstarijoj stranoj banci u Srbiji, koja je po obimu kredita treća, a po bilansu aktive četvrta na našem tržištu, u domaćim bankarskim krugovima nisu iznenađeni eventualnom odlukom Sosijete ženerala da se povuku odavde ukoliko od potencijalnog kupca dobiju dobru ponudu. A kao kupci se pominju mađarska OTP banka i američki investicioni fond „Apolo“.

- Srpsko tržište je malo za 28 banaka koje ovde posluju, te je proces ukrupnjavanja neophodan. To znači da će male banke ili prodati svoje poslovanje, ili se odlučiti da kupe neku veću banku. Francuzi nisu skloni da se povlače kad ne ide dobro, ali kad je profit u pitanju, ništa nije isključeno - smatra finansijski analitičar Dragovan Milićević.

Kurir / E.K.

Foto: AP, Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track