PROGRAM GRADIMO ZAJEDNO: Za projekte lokalnog i regionalnog razvoja 3,4 milijardi dinara
Foto: Profimedia

u saradnji sa Evropskom investicionom bankom

PROGRAM GRADIMO ZAJEDNO: Za projekte lokalnog i regionalnog razvoja 3,4 milijardi dinara

InfoBiz -

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović najavio je danas 70 novih projekata za razvoj lokalne i regionalne infrastrukture ukupne vrednosti 3,4 milijarde dinara.

"Vrednost trenutno aktuelnih projekata, njih 71, iznosi 2,6 milijarde dinara, gde 1,2 milijarde obezbeđuje Ministarstvo, a 1,4 miliona lokalne samouprave. U toku je i raspisivanje javnih poziva za novih 70 projekata koji će se raditi u 2018. i 2019. godini, a za njih nam je potrebno 3,4 milijarde dinara", rekao je Stevanović gostujući na RTS.

Reč je, kako je precizirao, o projektima u okviru programa "Gradimo zajedno" koji Ministarstvo privrede sprovodi u saradnji sa Evropskom investicionom bankom (EIB), a taj program se sprovodi od 2009. godine.

Stevanović je naveo da je program aneksiran 2010. ističući da "imamo još 2018. godinu da sva sredstva alociramo i 2019. da sva sredstva iz tog kredita potrošimo." "Raspisali smo još jedan javni poziv da bismo sav novac istrošili, jer će se javiti višak novca između ugovorene i projektovane vrednosti. Dali smo još jednu sansu lokalnim samoupravama da se jave i učestvuju", kazao je Stevanović.

Navodeći kako u praksi izgledaju realizovani programi, Stevanović je pomenuo dve poslovno industrijske zone na teritoriji Niša, Međurovo i Niška banja, dve obilaznice u industrijskoj zoni Bunuševac u opštini Vranje koje se trenutno završavaju, zatim škole u Somboru i Bečeju, vrtići u Novom Pazaru i Užicu.

"To su to veoma važni projekti, a sve je izgrađeno u okviru programa Gradimo zajedno. Vrednost projekata koji su u 2017. godini realizovani iz ovog programa, ali i iz programa podrške za razvoj poslovnih zona, iznosi oko 2,2 milijarde dinara. U ove svrhe, Ministarstvo privrede je izdvojilo nešto manje od milijardu dinara, dok su ostatak novca obezbedile lokalne samouprave", kaže Stevanović.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo je na kraju 2017. godine sve što je urađeno publikovalo u knjizi projekata.

"Tu je sve opisano rečju i slikom, a spremni smo da vas povedemo gde god hoćete od ovih opština da to snimite i vidite kako izgleda", rekao je on.

Stevanović je ujedno kritikovao pojedine opštine koje su upoznate sa ovim programom, ali mu ne pristupaju dovoljno odgovorno i posvećeno.

"Imamo mnogo posla sa projektno-tehničkom dokumentacijom kojom one apliciraju za novac koji od nas traže, jer ona nije adekvatno pripremnljena. Javljaju se različiti problemi, ili nemaju građevinske dozvole, ili su one istekle, projektno tehnička dokumentacija ne prati stanje na terenu, potrebne su revizije", nabraja Stevanović dodajući da na sajtu Ministarstva privrede postoji objašnjenje za svaku tačku, ste je navedeno u javnom pozivu.

Govoreći i kriterijumima za učestvovanje u projektima, Stevanović je objasnio da kriterijume i pravila definiše komisija imenovana od strane ministra privrede, kao i da ona boduje vrednost, održivost, karakter projekta, kao i koliko je direktnih, a koliko indirektnih korisnika oslonjeno na projekat.

U slučaju poslovnih zona se, prema njegovim rečima, vodi racuna o tome da li postoji neki pisani trag ili dokument da će realizacijom tog projekta investitori biti motivisaniji da dođu, kao i o tome koliko novih radnih mesta će se po realizaciji investicije otvoriti na tom, području.

"Smisao programa je da se unapređuje lokalna i regionalna infrastruktira i najširi spektar ne samo poslovne i saobraćajne infrastrukture već i socijalne infrastrukture. Projekti se odnose i na izgradnju škola, vrtića, domova zdravlja, ustanova kulture", rekao je Stevanović.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia, ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track