(FOTO) POSLE 19 GODINA: Protutnjao prvi voz preko Žeželjevog mosta
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

SRUŠEN 1999. U BOMBARDOVANJU

(FOTO) POSLE 19 GODINA: Protutnjao prvi voz preko Žeželjevog mosta

InfoBiz -

NOVI SAD - Preko Žeželjevog mosta u Novom Sadu danas u podne prešla su dva teretna voza, čime je 19 godina nakon njegovog rušenja u NATO bombardovanju ponovo uspostavljen redovan železnički saobraćaj.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Dva teretna voza prešla su most nakon što su prošle nedelje obavljeni testovi izdržljivosti mosta, prvi voz je išao iz Novog Sada ka Beogradu, a drugi je most prešao iz pravca ka Novom Sadu.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kako je saopštenju od 5. aprila istakla ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, time je počeo redovan železnički saobraćaj, a očekuje se da počne izgradnja pristupnih saobraćajnica.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Do juna očekujem da budu završeni i preostali radovi na pristupnim saobraćajnicama, kako bi građani Novog Sada mogli u potpunosti da ga koriste", rekla je Mihajlović, a piše na sajtu ministarstva.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Podsetila je da se most nalazi na železničkom Koridoru 10 i da je deo buduće brze pruge Beograd-Budimpešta.

Vrednost izgradnje Žeželjevog mosta je 54,74 miliona evra, od čega je 25,37 miliona donacija EU, 25 miliona uložili su Pokrajina Vojvodina i Grad Novi Sad, a još 4,37 miliona evra uloženo je iz republičkog budžeta.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Mihajlovićeva i predsednik Pokrajinske Vlade Vojvode Igor Mirović najavili su tokom obilska mosta krajem marta, da će železnički saobraćaj na Žeželjevom mostu biti pušten "5. 6 ili 7. aprila".

Žeželjev most srušen je 23. aprila 1999. godine u NATO bombardovanju. Radovi na obnovi počeli su u aprilu 2012.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Beta, Dragan Gojić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track