VUČIĆ OTVORIO MEĐUNARODNI PRIVREDNI SAJAM U MOSTARU UZ ZVUKE SRPSKE TRUBE: Jedini način da zajedno rastemo jeste da budemo partneri!
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Domaći privrednici spremni za predstavljanje izvoznog potencijala

VUČIĆ OTVORIO MEĐUNARODNI PRIVREDNI SAJAM U MOSTARU UZ ZVUKE SRPSKE TRUBE: Jedini način da zajedno rastemo jeste da budemo partneri!

InfoBiz -

MOSTAR - Gotovo 60 kompanija iz Srbije predstaviće od danas do 14. aprila svoje proizvode i usluge na 21. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, saopštila je Privredna komora Srbije.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Sajam je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a Srbija je zemlja partner na ovogodišnjoj manifestaciji, te je u njenu čast na centralnoj bini zasvirao i trubački orkestar..

1 / 6 Foto: Predsedništvo Srbije

"Podsetiću prisutne da mi je ovo 4. godina da sam u Mostaru. Nadam se da ćemo, ukoliko dobijemo poziv sledeće godine, imati još više izlagača, a ja ću se negde iz publike radovati rastu naše privredne razmene. Hvala Mostarcima na izuzetnom gostoprimstvu, ljudi danima trpe nas sa ne znam kakvim obezbeđenjem što prolazimo kroz grad i ometamo ih u svakodnevnim poslovima. Mostar je izuzetan grad i treba da budete ponosni. Najbolji način da vas pozdravim na ovom Privrednom sajmu je tako što ću citirati rečenicu Rasela: "Jedini način da se čovečanstvo iskupi jeste saradnja." To je jedini način da zajedno rastemo i postanemo partneri i jedni drugima i svetu oko sebe", poručio je Vučić tokom pozdravnog govora.

1 / 5 Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije je dodao da su "političarima granice potrebne samo da bi ponekad mogli da kažu da imaju nerešeni problem, ali da privrednicima one predstavljaju nepotrebni balast".

foto: Printscreen/N1

"Hvala i Bojku Borisovu koji je danas ovde i koji je dobro razumeo koliko je važno da zajedno sa svima nama učestvuje u kreiranju bolje budućnosti celog Balkana. Granicama ne može da se zaustavi biznis, sve i da hoćete, a mi to nećemo, već želimo još primera kojima možemo da se ponosimo. I Borisov zna da kada nama nije dobro, ni njegovoj Bugarskoj nije dobro. Kada je nama dobro, dobro je i njegovoj Bugarskoj. Kada je svima nama bolje, bolje je i celoj Evropi. Zato mi je veliko zadovoljstvo što učestvujem na otvaranju ovog sajma, želim vam da ostvarujete svoje planove, napredujete i sarađujete jedni sa drugima, stvarate nove proizvode i izlazite na nova tržišta. Živelo prijateljstvo naših naroda i naših ljudi, to je važnije od svega", podvukao je Vučić.

VUČIĆ SE OGLASIO POSLE PORAZA CRVENE ZVEZDE OD BUDUĆNOSTI: Gledao sam utakmicu sa velikim partizanovcem, sekirali smo se i tugovali zajedno!

Osim privrednog potencijala i izvoznih mogućnosti, Srbija će promovisati i turističku ponudu, bogatu kulturnu baštinu, gastronomiju i druge prednosti koje je čine dobrom destinacijom za ulaganje i poslovanje, saopštila je PKS.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U okviru Nacionalnog paviljona na oko 900 kvadratnih metara izložbenog prostora, u organizaciji PKS i Razvojne agencije Srbije, na mostarskom sajmu izlažu srpske kompanije iz skoro svih sektora privrede - najviše u oblasti prehrambene industrije, zatim industrije mašina i opreme, građevinske i tekstilne, elektro, metalske, kao i industrije nameštaja.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Svoju ponudu predstaviće i firme koje pružaju transportne, inženjerske i grafičke usluge.

1 / 2 Foto: Tanjug/Tanja Valič

"Srbiju ovoga puta predstavljaju uglavnom velike i srednje kompanije privatnog i javnog sektora, značajni izvoznici u oko stotinu zemalja regiona i sveta, od kojih neke posluju na više od šezdeset tržišta. Među izlagačima su i manje brzorastuće pouzdane firme koje imaju oformljenu ozbiljnu i kvalitetnu ponudu koja se već probija u regionu. Većina ih je već poznata bosanskohercegovačkim partnerima i izlagačima iz drugih zemalja", rekao je predsednik PKS Marko Čadež.

foto: Zorana Jevtić

Dometi ovog sajma, koji je i značajna platforma za regionalno umrežavanje privrednika, navodi Čadež, ne iscrpljuju se samo na otvaranju novih mogućnosti za povećanje međusobne trgovine Srbije i BiH, jer je za male ekonomije na Zapadnom Balkanu od ključnog značaja kako da se bolje, ne samo infrastrukturno, već i poslovno povežu za zajednički nastup na trećim tržištima.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Tanja Valič)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track