U OVO VREDI ULAGATI: Profit od borovnica 40.000 evra po hektaru!
Foto: Shutterstock

DOBRA ZARADA

U OVO VREDI ULAGATI: Profit od borovnica 40.000 evra po hektaru!

InfoBiz -

Bitno je plod dobiti kad postoji vakuum u ponudi na evropskom tržištu, što je za rane sorte do kraja juna jer je tada cena najviša - i do šest evra

Proizvodnja borovnica u Srbiji je biznis koji godišnje donosi zaradu od 30.000 do 40.000 evra po hektaru, a kako jedan zasad odlično rađa i posle 50 godina, proizvođači ga nazivaju i biznisom koji se ostavlja unucima.

Da bi se postigla ovako dobra zarada, pre sadnje je potrebno da se zemljište dobro pripremi.

Dobre pripreme

- Vlada mišljenje da je zemljište u Srbiji odgovarajuće kiselosti i da je pogodno za gajenje borovnice, ali je bitno i da sadržaj gline bude ispod 30 odsto, a procenat humusa 10 do 12. Sa pripremom zemljišta treba krenuti u jesen ove godine i saditi borovnicu u jesen sledeće godine. U procesu uzgoja borovnice kvalitetna voda je bitnija nego kvalitetna zemlja - kaže Mile Radisavljević iz kompanije „ATP irigejšn“.

On dodaje da je idealno plantažu zasaditi sa dvogodišnjim sadnicama bez virusa.

- Bitno je plod dobiti u periodu kada postoji vakuum u ponudi na evropskom tržištu, a to je za rane sorte od 10. juna pa do kraja juna, najkasnije do 5. jula. Za kasne sorte je idealno da berba počne posle 25. avgusta, kada Poljska završava sa berbom i ponovo se javlja deficit borovnica na tržištu. Tada je cena najviša i iznosi između pet i šest evra po kilogramu, dok je inače cena 3,5 do 4,5 evra po kilogramu - ističe Radisavljević.

Godišnji troškovi

On ističe da je rane sorte draper i huron najbolje saditi na području do 500 metara nadmorske visine, a kasne sorte aurora i liberti na visini od 800 do 1.200 metara. Ako proizvođači 100 odsto ispoštuju tehnološke preduslove za proizvodnju, godišnje može da se ubere od 17 do 19 tona borovnica po hektaru.

- Svaki proizvođač bi bez problema trebalo da ostvari prinos 12 do 15 tona po hektaru. Troškovi na godišnjem nivou za berbu i ambalažu iznose do 2,5 evra po kilogramu, što znači da proizvođaču ostaje između 2,5 ili 3,5 evra neto zarade po kilogramu. Dakle, sa prosečnom cenom od tri evra po kilogramu, na prinos od 15 tona sa jednog hektara, može da se zaradi između 30.000 i 40.000 evra posle šeste godine - naglašava Radisavljević.

Velika investicija

ZA START MINIMUM 18.000 EVRA

Radisavljević ističe da su početna ulaganja u ovaj biznis minimum od 18.000 do 20.000 evra po hektaru, za pripremu zemljišta za sadnice, treset, sistem navodnjavanja na plantaži i pripreme vode za navodnjavanje. Sa najsavremenijim tehnološkim rešenjima ulaganja prelaze i 50.000 evra.

- Ako se dodaju ograđivanje plantaže i protivgradna mreža, treba izdvojiti još oko 20.000 evra po hektaru. Ozbiljniji proizvođači koji žele da uvedu automatsko navodnjavanje i prihranu treba da izdvoje još od četiri do 13.000 evra po hektaru - ističe Radisavljević.

foto: Shutterstock

ŠTA TREBA ZNATI O UZGOJU

- rane sorte sade se do 500 metara nadmorske visine

- kasne sorte sade se na nadmorskoj visini od 800 do 1.200 metara

- zemljište treba prethodno obogatiti humusom

- postoji uzgoj borovnica u saksijama i na otvorenom

- zasad na otvorenom daje odličan prinos i posle 50 godina

- zasad u saksijama traje oko 15 godina

Kurir / Slavica Tomčić

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track