KONFERENCIJA U PEKINGU: Vujović pozvao kineske investitore i kompanije da ulažu u Srbiji
Foto: Dado Đilas

inicijativa "Jedan pojas-jedan put"

KONFERENCIJA U PEKINGU: Vujović pozvao kineske investitore i kompanije da ulažu u Srbiji

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović danas je na konferenciji u Pekingu "Makroekonomski i fiskalni okvir za uspešnu implementaciju inicijative Jedan pojas - jedan put" pozvao kineske investitore i kompanije da ulažu u Srbiji, saopštio je danas njegov kabinet.

Cilj te inicijative je, kako je istaknuto u saopštenju, da promoviše dijalog o ekonomskim politikama, ubrza medjunarodnu saradnju u oblasti infrastrukture, trgovine i finansija i privuče značajne resurse iz Kine i drugih izvora, uključujući i privatni sektor, a sve u cilju infrastrukturnog razvoja kao osnove dugoročnog održivog rasta.

Vujović je rekao da Srbija aktivno učestvuje u inicijativi "Jedan pojas-jedan put" razvijanjem infrastrukturnih projekata i povezivanjem od juga prema Evropi i unutar regiona Zapadnog Balkana, kako putnom, tako i železničkom mrežom.

On je ukazao da, pored infrastrukture, Srbija ima projekte u oblasti zaštite životne sredine (tretman otpadnih voda i toplovod) i energetike (termoelektrane).

Ministar je naglasio važnost železničke i putne veze od juga do ključnih destinacija u Zapadnoj Evropi, čime Srbija dobija mogućnost da svojim proizvodima ravnopravno konkuriše na tim važnim tržištima.

Govoreći o značaju ne samo efikasnosti u korišćenju resursa, već i efektivnosti u dostizanju željenih ciljeva razvoja, Vujović je ocenio da važna kvalitetna priprema i efikasna i brza realizacija projekata i naslanjanje na konkurentski potencijal velikog broja kompanija u Kini, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija Srbije.

Na skupu u Pekingu, kojem su prisustvovali vodeći ministri i guverneri centralnih banaka iz Evrope i sveta, političari i predstavnici medjunarodnih finansijskih institucija, Vujović je pozvao zainteresovane kineske investitore i kompanije da učestvuju u srpskim projektima. On je dodao da je Srbija posvećena završetku započetih infrastrukturnih projekata i da je postala konkurentna zemlja Balkana na putu ka Evropi.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track