KINU ZANIMA OKO 60 DRŽAVNIH FIRMI U SRBIJI: Trenutno se priča o PKB i RTB Bor
Foto: Beta/RTB Bor grupa

AMBASADOR LI MANČANG O PRIVATIZACIJI

KINU ZANIMA OKO 60 DRŽAVNIH FIRMI U SRBIJI: Trenutno se priča o PKB i RTB Bor

InfoBiz -

Kina je zainteresovana da učestvuje u privatizaciji velikog broja državnih preduzeća u Srbiji, a naročito kada su u pitanju velike kompanije poput RTB-a Bor i Poljoprivrednu korporaciju Beograd (PKB), izjavio je danas Tanjugu ambasador Kine Li Mančang.

Na pitanje kada da li je Kina zainteresovana da učestvuje u privatizaciji oko 120 državnih preduzeća u privatizacionom portfelju Ministarstva privrede, Li je rekao su zainteresovani za polovinu tih preduzeća.

"Sada pričamo o nekoliko najvećih, kao što su Rudarsko topioničarski basen Bor i PKB. Jedna od naših najvećih i vodećih kompanija je dolazila ovde tri puta, što pokazuje ne samo da imamo interesovanje već i jaku želju", naglasio je ambasador.

Kada je reč o PKB-u, Li kaže za Tanjug da jedna kineska kompanija "studira" to preduzeće i da će uskoro poslati posebnu stručnu ekipu u Beograd tim povodom. Li je naveo da je i sam učestvovao u tim dogovorima oko predstojeće posete PKB-u.

Ministarstvo energetike je ranije najavilo da će najkasnije u maju ili junu biti objavljen tender za izbor strateškog partnera za RTB Bor, kao i da bi RTB mogao da dobije partnera u 2018. godini.

"Očekujem da ćemo čitav model imati najkasnije u maju ili junu i da ćemo tada objaviti i poziv za prikupljanje ponuda potencijalnih strateških paratnera. U 2018. bi mogli da očekujemo strateškog partnera", rekao je Antić.

Istakao je da su za RTB Bor zainteresovane velike kineske, ruske i kanadske kompanije, koje već mesecima unazad prate poslovanje RTB-a.

Naveo je da će uslov biti da strateški partner obezbedi 300 do 330 miliona dolara za investicije u RTB.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u martu sa predstavnicima kineske kompanije "Zijin" koji su preneli da su zainteresovani za učešće na tenderu za strateško partnerstvo u RTB Bor i da imaju ozbiljne razvojne planove za tu kompaniju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/RTB Bor grupa)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track