PREMIJERKA U LONDONU: Sastala se sa Srbima i predstavnicima jedne velike rudarske kompanije
Foto: Tanjug/Kabinet predsednice Vlade Srbije

sastanak

PREMIJERKA U LONDONU: Sastala se sa Srbima i predstavnicima jedne velike rudarske kompanije

InfoBiz -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Londonu, tokom radne posete Velikoj Britaniji, sa predstavnicima globalne rudarsko-metalske grupacije "Rio Tinto" o mogućnostima investiranja u Srbiju i različitim aspektima razvoja Jadar projekta.

Na sastanku je dogovoren zajednički rad na razvoju projekta u okviru zajedničke Radne grupe za Jadar, osnovane nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji u julu 2017. godine, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Brnabić sa londonskim Srbima

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima Serbian Siti Kluba (Serbian City Club), organizacije koja okuplja mlade predstavnike naše dijaspore koji rade u najprestižnijim kompanijama i institucijama u Londonu.

Serbian Siti Klub organizovao je sinoć večeru za premijerku, na kojoj je dogovoreno ;da se uspostavi bliža saradnja sa mladim i uspešnim ljudima iz Srbije koji žive u Velikoj Britaniji. Pokrenuta je inicijativa da se u Srbiji organizuje konferencija sa ovom i sličnim organizacijama, koje okupljaju uspešne mlade ljude iz Srbije koji žive i rade širom Evrope, a koji su spremni da pomognu Srbiji u njenom ekonomskom razvoju i modernizaciji.

Premijerka Brnabić izrazila je nameru vlade da omogući da se i eksploatacija rude jadarita i proizvodnja litijum-karbonata obavljaju u Srbiji, kako bi se omogućio dalji razvoj industrijske proizvodnje u novim tehnologijama.

Brnabić je razgovarala sa izvršnim direktorom "Rio Tintove" proizvodne grupe za energiju i minerale Boldom Batarom, i direktorom Rio Tinto Ventures Endruom Litamom, koji su nadležni za razvoj projekta litijum-borata Jadar kod Loznice u Zapadnoj Srbiji, Predstavnici Kompanije "Rio Tinto" istakli su da Srbiju vide kao atraktivnu investicionu destinaciju i izrazili zahvalnost na dosadašnjoj podršci Vlade Republike Srbije i lokalne zajednice.

"Rio Tinto" posluje u Srbiji od 2001. godine pod lokalno registrovanom podružnicom Rio Sava Exploration d.o.o., koja radi na razvoju Jadar projekta. Kompanija je nedavno osnovala i odvojeno pravno lice za sprovođenje geoloških istraživanja u Srbiji i regionu Rio Tinto Explorations Dunav doo.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Kabinet predsednice Vlade Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track