RASIM LJAJIĆ: Srbija želi da se problem Agrokora što pre reši
Foto: Dado Đilas

ministar trgovine

RASIM LJAJIĆ: Srbija želi da se problem Agrokora što pre reši

InfoBiz -

Srbija je zainteresovana da se problem Agrokora reši što pre i to uspešno, i da firme iz sastava koncerna koje posluju u našoj zemlji izvršavaju obaveze prema državi, zaposlenima i dobavljačima, izjavio je danas potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

"Agrokor je definitivno regionalni problem iako je izvorno nastao u Hrvatskoj, ali ta kriza mogla je da ugrozi manje ili više ekonomije svih zemalja u kojima posluje i zato smo sudbinski zainteresovani da se ovaj proces uspešno okonča", rekao je Ljajić novinarima na Bledu, posle regionalnog ministarskog sastanka o pitanjima vezanim za funkcionisanje hrvatskog koncerna.

Ljajić se zahvalio potpredsednici Vlade Hrvatske i ministarki ekonomije Martini Dalić na podrobnim informacijama o koracima u procesu stvaranja novog Agrokora, dodajući da "zemlje regiona jedino zajednički problemi i muke mogu naterati na ovakav vid saradnje koji može biti dobar model za rešavanje i drugih otvorenih pitanja između naših država".

"Mi smo itekako zainteresovani da se ovaj proces uspešno okonča. Verujemo da smo na dobrom putu za ceo sistem Agrokora, s pristupom koji je pozitivan i koji u konačnici može da da dobar rezultat, posebno imajući u vidu kakav je scenario mogao da nastane u slučaju da ovaj proces nije ovako započet", naveo je on.

Srbija je zainteresovana, kako je rekao, da firme iz sastava Agrokora koje posluju u našoj zemlji, a radi se o 11.000 ljudi zaposlenih i 2.000 dobavljača, izvršavaju obaveze prema državi i dobavljačima.

Ministar je dodao da sve firme iz tog koncerna posluju stabilno i izrazio je nadu da će se to nastaviti i u narednom periodu.

"Nadam se ćemo najesen, kada se ovaj proces okonča imati ponovo sastanak u istom sastavu gde ćemo imati prvo prolazno vreme da vidimo dokle se definitivno stiglo u procesu resutrkturiranja Agrokora", rekao je Ljajić.

Domaćin sastanka na Bledu je bio ministar ekonomije Slovenije Zdravko Počivalšek, a pored Ljajića, u razgovorima su ucestvovali i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, , hrvatska ministarka privrede Martina Dalić, i generalna direktorka Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u crnogorskom Ministarstvu ekonomije, Biljana Jakić.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track