SRPSKA DELEGACIJA IDE NA ZASEDANJE MMF: Vodiće se aranžmani o oblicima buduće saradnje i novom aranžmanu
Foto: EPA

saradnja

SRPSKA DELEGACIJA IDE NA ZASEDANJE MMF: Vodiće se aranžmani o oblicima buduće saradnje i novom aranžmanu

InfoBiz -

Delegacija Srbije prisustvovaće prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke u Vašingtonu, gde će s predstavnicima MMF-a razgovarati o oblicima buduće saradnje, odnosno o potencijalnom zaključivanju novog aranžmana sa ovom institucijom tokom ove godine.

Delegaciju Srbije, u čijem su sastavu predstavnici Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije, predvodi guverner NBS i guverner Srbije u MMF-u, Jorgovanka Tabaković.

Kako se navodi u saopštenju NBS, predviđen je nastavak razgovora dve strane, započetih tokom prethodne misije MMF-a u Beogradu, o aspektima ekonomskog programa koji bi bio podržan novim nefinansijskim aranžmanom ove institucije - Instrumentom za koordinaciju politike.

Ovaj instrument ima za cilj obezbeđenje savetodavne pomoći u sprovođenju makroekonomskog programa i u slučaju Srbije bi bio usmeren ka održavanju makroekonomske stabilnosti, fiskalne održivosti i reformi, radi postizanja snažnijeg i inkluzivnog privrednog rasta i održivog privrednog razvoja, poručuju iz NBS.

Tokom prolećnog zasedanja biće održani sastanci Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj, koji predstavljaju savetodavne organe ovih institucija.

Takođe, planirani su i sastanci sa predstavnicima Svetske banke na kojima će se razgovarati o finansijskoj saradnji sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom, koja se odvija u okviru programa Strateški okvir za partnerstvo, u periodu od 2016. do 2020. godine.

Prolećno zasedanje biće prilika i za niz bilateralnih susreta koje će predstavnici delegacije Srbije imati u Vašingtonu.

Na ovogodišnjem Prolećnom zasedanju razgovaraće se o aktuelnim kretanjima u svetskoj privredi, globalnoj finansijskoj stabilnosti, digitalizaciji i značaju tehnologija u svetu, jačanju prevencije u borbi protiv korupcije i ciljevima održivog razvoja u svetu.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track