Najnovije vesti

MINISTAR VUJOVIĆ NA PROLEĆNOM ZASEDANJU MMF I SVETSKE BANKE U VAŠINGTONU: Srbija će istrajati u reformama
Foto: Ministarstvo Finansija

Pohvaljen uspeh u sprovođenju trogodišnjeg stendbaj aranžmana

MINISTAR VUJOVIĆ NA PROLEĆNOM ZASEDANJU MMF I SVETSKE BANKE U VAŠINGTONU: Srbija će istrajati u reformama

Biznis

Na sastanku ministra finansija Srbije Dušana Vujovića sa potpredsednikom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Sirilom Milerom u Vašingtonu, pohvaljen je uspeh u sprovođenju i završetku trogodišnjeg stendbaj aranžmana iz predostrožnosti koji je Vlada Srbije početkom 2015. zaključila sa Međunarodnim monetarnim fondom.

 

Miler je, na sastanku održanom u okviru prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, ocenio da je Srbija ostvarila posebne rezultate u domenu makro monetarne stabilizacije i fiskalne konsolidacije i dodao da je optimista u odnosu na pravac kojim se ide. On je rekao da Srbija sada, bolje nego ikad, ima uvid u realne mogućnosti razvoja, te da joj to pomaže da precizno definiše prioritete u nastavku reformi, saopštilo je Ministarstvo finansija. Ukazao je da je u procesu aktivnog prilagođavanja tržišta novoj situaciji na globalnom i regionalnom nivou, važno da Srbija ostane u grupi zemalja sa najboljim fiskalnim, makro i reformskim rezultatima, i na taj način nastavi da šalje poruku stabilne i sigurne zemlje Balkana.

 

”Srbija je ostvarila zapažene pomake na putanji kojom je krenula pre nekoliko godina i sada je potrebno da sa istom posvećenošću nastavi pozitivan progres u završetku započetih projekata i reformi”, izjavio je Miler.

 

On je dodao da je, zbog dobrog rejtinga i rezultata, omogućeno zrelo tržište za nove investitore, a da će Svetska banka nastaviti da sarađuje i pruža podršku Vladi Srbije tokom izazova koji još predstoje.

 

Vujović je rekao da Srbija planira da istraje u svim reformama koje su započete i nastavi putem dinamičnog privrednog rasta i stabilne makroekonomske situacije, naglašavajući značaj podrške koju u ovom domenu, kroz strukturne i druge zajmove, pruža Svetska banka.

 

”Završili smo trogodišnji aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom sa uspehom, ali takođe imamo niz zadataka, poput reforme javne uprave, reforme Poreske uprave i poreskog sistema, restruktuiranja velikih državnih preduzeća i završetka procesa privatizacije preduzeća u vlasništvu države koji su pred nama i koje jednako želimo da dovršimo”, rekao je Vujović, navodi se u saopštenju.

 

On je dodao da će Srbija nastaviti putem dinamičnog privrednog rasta i stabilne makroekonomske situacije, naglašavajući značaj podrške koju, u ovom domenu, kroz strukturne i druge zajmove, pruža Svetska banka.

 

Na prolećnom zasedanju dve najvažnije međunarodne finansijske institucije, koji se svakog proleća održava u Vašingtonu, Vujović i Miler potpisali su i tri dokumenta - ugovor o donaciji i dva sporazuma o savetodavnim uslugama, uz naknadu (Reimbursable Advisory Services, RAS).

 

(Kurir.rs/Fonet/Foto: Ministarstvo finansija Republike Srbije)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...