LJAJIĆ: Ima prostora za dolazak novih trgovinskih lanaca u Srbiju, to jača konkurenciju
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Dani konkurencije

LJAJIĆ: Ima prostora za dolazak novih trgovinskih lanaca u Srbiju, to jača konkurenciju

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da postoji prostor za dolazak novih trgovinskih lanaca u Srbiju jer će pojačati konkurenciju.

Ljajić je, na obeležavanju Dana konkurencije, kazao da na nacionalnom nivou "postoji prostor za dolazak novih velikih igrača na tržište", a da je na regionalnom i lokalnom nivou "konkurencija već žestoka", jer postoji oko 45 lokalnih i regionalnih maloprodajnih lanaca.

Ljajić je dodao da 30 odsto ukupne trgovine u Srbiji čini moderna trgovina, dok je ostatak tradicionalna. "Imamo enormno veliki broj učešća pijaca i tezgi u ukupnoj trgovini i taj procenat iznosi oko devet odsto", kazao je Ljajić.

On je naveo i da je učešće hipermarketa u Srbiji veoma malo i da iznosi oko tri procenta. Prema njegovim rečima, najgora situacija je sa diskontnim lancima kojih u Srbiji nema, dok ih je na primer u Poljskoj 30 odsto.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ljajić je rekao da se govorilo da će dolazak Ikee zatvoriti neke fabrike nameštaja u Srbiji, ali da je ipak u 2017. godini izvoz nameštaja porastao za 16 odsto, a u prava dva meseca ove godine za 17 odsto.Prema njegovim rečima, proizvodnja nameštaja prošle godine porasla je sedam odsto.

"Pokazalo se da je bilo prostora na tržištu za dolazak ovakvog lanca. To nije problem naših proizvodjača. Problem naših proizvodjača nameštaja je činjenica da izvozimo puno drvenih trupaca kao sirovinu, a da oni moraju da uvoze te iste sirovine iz drugih zemalaja ;po većim cenama nego što bi ovde mogli da je kupe", rekao je on.

On je rekao da je najbolji primer zdrave konkurencije tržište telekomunikacija, koje je potpuno liberalizovano. "Tu postoje tri velika igrača koje se bore za svakog potrošača, nudeći različite pakete, servise i usluge", rekao je on.

On je rekao i da se radi na novom Zakonu o zaštiti konkurencije, koji je dobio dobre ocene i treba još da se uskadi sa Zakonom o opštem upravnom postupku. "Potrebno je da nastavimo sa harmonizacijom sa pravnim tekovinama EU i da se uskladi zakon sa potrebama privrede", naveo je Ljajić.

Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović rekao je da se u izveštaju Evropske komisije navodi napredak koji je Srbija ostvarila u oblasti konkurencije ; i dodao da će Komisija i dalje raditi na unapredjenju rezultata u tom sektoru.

On je istakao da je važno to što se navodi da Komisija popravila imidž, kredibilitet i rejting u javnosti. Dodao je i da se radi na novom Zakonu o zaštiti konkurencije ; i da je formirana radna grupa koja se time bavi, navodeći da će Srbija dobiti savremen zakon.

Nagasio je i da seu narednom periodu, kao i do sada, ; može očekivati pravna sigurnost za učesnike na tržištu , kao i rasti i razvoj investicija. Šef delegacije Eu u Srbiji Sem Fabrici ocenio je Komisija za zaštitu konkurencije intezivirala rad prethodnih godina i da je više slučajeva rešeno, a taj broj se povećava.

On je rekao da je važno da se glas komisije čuje i pri izradi propisa, kao i da zakonodavac sluša predloge Komisije, kao i da postoji kapacitet pravosudja.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković ocenio je da politika zaštite konkurencije ugradjena u temelje društva i da je jedan od najvažnijih elemenata na kojima se zasniva ekonomski napredak Srbije. Selaković je rekao da u Srbiju dolazi sve veći broj kompanija, koje žele ovde da ulažu.

Prema njegovim rečima, to je rezultat čvrste političke volje koja je usmerena na reforme, stabilnost i odgovorno ponašanje Srbije na regionalnoj i medjunarodnoj političkoj sceni.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Filip Krainčanić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track