(FOTO) PREMIJERKA BRNABIĆ NA JAHORINI: Regionalna saradnja i očuvanje mira ključ za investicije!Srbija izvozi u BiH više nego u Kinu, Rusiju i SAD zajedno!
Foto: Vlada Srbije

Prisustvuje ekonomskom forumu

(FOTO) PREMIJERKA BRNABIĆ NA JAHORINI: Regionalna saradnja i očuvanje mira ključ za investicije!Srbija izvozi u BiH više nego u Kinu, Rusiju i SAD zajedno!

InfoBiz -

BEOGRAD - Regionalna saradnja i očuvanje mira i stabilnosti preduslov su za privlačenje novih domaćih i stranih investicija i dalji ekonomski razvoj, i temelj napretka celog regiona, rekla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na otvaranju "Jahorina ekonomskog foruma".

"Naša obaveza, kao odgovornih lidera, jeste da zajednički radimo na stvaranju boljeg života, izvesnosti i prosperiteta svih naših građana. Upravo zato, evropska perspektiva regiona je posebno važna", naglasila je Brnabić, saopštio je njen kabinet.

foto: Vlada Srbije

Predsednica Vlade Srbije istakla je da članstvo u EU nije cilj sam po sebi, već da su ključne reforme koje se sprovode u procesu evropskih integracija i koje vode transformaciji u moderna i uredjena društva.

Ukazala je da se region suočava sa sličnim izazovima u procesu reformi i evropskih integracija, i da su upravo zato politička volja, razumevanje i jačanje saradnje ključni za dalji napredak.

"Srbija je posvećena jačanju i unapredjenju ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu, jer je jaka ekonomija ključ jakog i uspešnog regiona", rekla je Brnabić.

foto: Vlada Srbije

Po njenoj oceni, privredna saradnja Srbije i Bosne i Hercegovine je dobra, što je pokazao i nedavno održani Medjunarodni privredni sajam u Mostaru, koji je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prošla godina, kako je rekla, bila je rekordna u oblasti međusobne robne razmene Srbije i BiH i dostigla je 1,7 milijardi evra. Ona je rekla da Srbija izvozi više u BiH nego u Kinu, Rusiju i SAD zajedno i istakla da se jačanjem ekonomije Srbije može očekivati bolja saradnja sa BiH

"Ekonomski napredak zemlje zavisi od odlučnosti i sposobnosti vlade da sprovede suštinske reforme, a Vlada Srbije pokazala je i odlučnost i odgovornost prema gradjanima", istakla je premijerka Srbije i navela da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu ove godine 4,5 odsto, što je značajno više od projektovanog rasta od 3,9 odsto, i da je to rezultat reformi koje je započela prethodna i nastavila ova vlada.

foto: Vlada Srbije

Kako je dodala, to je odlična vest i za Republiku Srpsku i BiH, jer sa jačanjem srpske privrede može se očekivati i veći nivo investicija u BiH i dalje jačanje ekonomske saradnje.

Brnabić je podsetila na ocenu iz izveštaja Evropske komisije, u kojem se naglašava konstruktivna uloga Srbije kada je reč o regionalnoj saradnji i odnosima u regionu.

"Srbija ostaje posvećena tim ciljevima, jer je to od suštinskog značaja za mir, stabilnost i napredak regiona, i bolji život naših gradjana", kazala je ona.

Treći "Jahorina ekonomski forum" organizuje Udruženje ekonomista Republike Srpske u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Na otvaranju foruma govorili su i Milorad Dodik i član Predsedništva BiH Dragan Čović.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Vlada Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track