ANTIĆ U ANKARI: Važni snažni odnosi sa Turskom u oblasti energetike
Foto: Dado Đilas

potpisivanje memoranduma

ANTIĆ U ANKARI: Važni snažni odnosi sa Turskom u oblasti energetike

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić istakao je danas u Ankari značaj razvoja snažnih odnosa sa Turskom u oblasti energetike.

Antić, koji je član delegacije koju prevodi u poseti Turskoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao je da Turska postaje jedno od ključnih gasnih čvorišta za snabedavnje pre svega jugoistočne Evrope.

"Uzimajući u obzir da će vrlo brzo, u narednih nekoliko nedelja, biti pušten u rad gasovod TANAP, koji povezuje Kaspijski basen sa jugoistočnom Evropom, kao i da se radi na razvoju projekta Turski tok, Turska postaje ključna tranzitna zemlja za gas. Preko Turske će se odvijati ozbiljni projekti koji će uticati na snabdevanje čitavog ovog dela Evrope, pogotovo Zapadnog Bakana", objasnio je on.

Antić je istakao da je od izuzetnog značaja za Srbiju je da jača ukupne političke, ekonomske i snažne energetske odnose.

Najavio je da potpisuje danas u Ankari memorandum kojim se podiže nivo saradnje u oblasti gasa i obnovljive energije na viši nivo, što je posledica velikog broja aktvnosti i sastanaka koji su održani u proteklom periodu.

"Ključni projekat je snabdevnje gasom obe države, saradnja sa okolnim zemljama na razvijanju tih projekata, formiranje tela u okviru Ministarstva koje će koordinirati saradnju", naveo je ministar.

Antić je ukazao da su obnovljivi izvori energije oblast na koju Turska i Srbija stavljaju akecenat razvoja.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track