PREDSTAVNICI PRIVREDNE KOMORE AUSTRIJE ODRŽALI SEMINAR: Digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Srbiji po austrijskom modelu
Ilustracija, Foto: SDJP

BEOGRAD

PREDSTAVNICI PRIVREDNE KOMORE AUSTRIJE ODRŽALI SEMINAR: Digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Srbiji po austrijskom modelu

InfoBiz -

Predstavnici Privredne komore Austrije održali su danas u Privrednoj komori Beograda seminar za članove regionalnih privrednih komora iz Srbije o sopstvenom modelu digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća koji će se primeniti i u Srbiji.

Zamenik generalnog menadžera Privredne komore Srbije Mihailo Vesović rekao je da je to udruženje privrednika osnovalo Centar za digitalnu transformaciju malih i srednjih preduzeća.

"Digitalizacija je globalni trend i od toga zavisi opstanak firme", rekao je Vesović.

Dodao je da velike firme taj problem rešavaju same, a da će PKS pomagati mala i srednja preduzeća.

Koliko se unapredi digitalizacija toliko će, kako je rekao, firma imati konkurentnu prednost.

"Napravićemo mrežu regonalnih konsultanata iz tih komora koja će biti podrška digitalizaciji po modelu austrijske i nemačke komore, a uz podršku nemačke Organizacije za medjunarodnu saradnju ", rekao je Vesović.

PKS će, kako je rekao, uz pomoć austrijskih eksperata obučiti za početak najmanje 20 konsulatnata koji će dobiti sertifikat i pomagaće malim i srednjim firmama da se digitalno transformišu.

Dodao je da će konsultanti pomagati i u izradi strategije za digitalnu transformaciju kao i u traženju novca za njenu realizaciju.

"PKS će privredi obezbediti da brže i jeftinije nadje savetnike za digitalnu transformaciju i prva je u regionu koja je započela taj proces", rekao je Vesović.

On je dodao da je istraživanje pokazalo da je nivo digitalizacije u domaćim malim i srednjim firmama "poražavajući, ali je uporediv sa nivoom u Hrvatskoj".

"Digitalizacija je i deo nove industrijske politike koja će se formuisati u procesu pridruživanja EU", rekao je Vesović.

Kurir.rs/Beta/Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track