DOBRE PROGNOZE ZA SRBIJU IZ EBRD: Očekuje se snažan ekonomski rast u 2018. i narednoj godini
Foto: Profimedia

EKONOMSKA OČEKIVANJA

DOBRE PROGNOZE ZA SRBIJU IZ EBRD: Očekuje se snažan ekonomski rast u 2018. i narednoj godini

InfoBiz -

Povoljno makroekonomsko okruženje pogoduje zemljama Centralne i Istočne Evrope, pa će 2018. biti deveta uzastopna godina rasta višeg od 3,5 odsto, u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi rast je stabilniji, a predviđa se trend rasta kreditiranja, posebno u Srbiji i Hrvatskoj.

To su samo neki od zaključaka sa godišnje skupštine EBRD-a.

"Posle usporavanja rasta u Srbiji u prošloj, očekuje se snažan zamah u 2018. i narednoj godini. Svi makroekonomski pokazatelji su iznad očekivanja. Malo više raste uvoz od izvoza ali se radi o uvozu opreme za investicije, što je dobro", ocenjuje Artur Razvil, ekonomista EBRD-a.

Razvil ističe da su investicije, posebno privatnog sektora, završetak reformi i integracija sa tržištem Evropske unije, ključni za održivi rast ekonomije Srbije.

Prognoze rasta EBRD-a u Srbiji su nešto konzervativnije, jer su rezervisani zbog činjenice da nešto poput vremenskih neprilika uvek može da ih omete.

Prošle godine iz recesije su izašle i Rusija i Grčka, a ove godine govori se o visokim stopama ekonomskog rasta. Posebno mesto zauzima Srbija.

Evropska banka za obnovu i razvoj najveći je investitor na Zapadnom Balkanu, koji ulaže i u privatni sektor.

Iako EBRD, čiji smo i mi akcionari, posluje na tri kontinenta, interesovanje za Zapadni Balkan raste pa će Sarajevo iduće godine biti domaćin godišnje skupštine.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track