BUDŽET SRBIJE U PLUSU: Suficit u prvom kvartalu 6,5 milijardi dinara
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ministarstvo finansija

BUDŽET SRBIJE U PLUSU: Suficit u prvom kvartalu 6,5 milijardi dinara

InfoBiz -

BEOGRAD - Suficit republičkog budžeta iznosio je u prvom kvartalu 2018. godine 6,5 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Naplaćeni su prihodi u iznosu od 266,7 milijardi dinara, dok su rashodi iznosili 260,3 milijarde dinara, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva finansija.

U martu je deficit budžeta iznosio 12,1 milijardi dinara.

Prihodi su ostvareni u iznosu od 89,6 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi bili 75,9 milijardi dinara, a najveći deo potiče od uplate PDV - 38 milijardi, i od akciza 20,7 milijardi dinara.

foto: Kurir

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 13,1 milijardi dinara, od čega se 2,9 milijardi dinara odnosi na prihod po osnovu premije za emitovanje hartija od vrednosti, dok je priliv donacija iznosio 0,6 milijardi dinara.

Rashodi budžeta su izvršeni u iznosu 101,7 milijardi dinara, navode iz Ministarstva.

Kao i u februaru, rashodi za kamate su bili visoki, ali u skladu sa planom otplate javnog duga.

Rashodi za zaposlene iznosili su 21,2 milijardi dinara, a transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 14 milijardi dinara.

U odnosu na prva dva meseca značajno su viši kapitalni rashodi, rashodi za nabavku robe i usluga i subvencije, što je, kako poručuju iz Ministarstva, i očekivano.

Na nivou opšte države, u prvom kvartalu zabeležen je fiskalni suficit u iznosu od 3,7 milijardi dinara (0,4 posto BDP) i primarni fiskalni suficit u iznosu od 45,6 milijardi dinara (4,3 posto BDP).

Zbirni suficit lokalnih samouprava (opština i gradova) iznosi pet mlrd dinara, u najvećoj meri zahvaljujući uplati tromesečnih obaveza po osnovu poreza na imovinu (prva rata poreza dospela je na naplatu sredinom februara).

AP Vojvodina je ostvarila suficit od 2,2 mlrd dinara.

Fondovi obaveznog socijalnog osiguranja su na kraju marta u deficitu od 9,7 mlrd dinara, pri čemu PIO fond trenutno beleži deficit od 7,8 milijard dinara, a RFZO deficit u iznosu od 2,3 milijardi dinara, koji je finansiran prenetim sredstvima iz prethodne godine.

Nacionalna služba za zapošljavanje je u suficitu od 0,4 milijardi dinara, dok je budžet Fonda SOVO u balansu. Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije su u deficitu od 0,3 milijardi dinara.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track