SKUP U PALATI SRBIJA Antić: Najbolji dani inicijative Kina plus tek dolaze
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ojačati saradnju zemalja Centralne i Istočne Evrope

SKUP U PALATI SRBIJA Antić: Najbolji dani inicijative Kina plus tek dolaze

InfoBiz -

Srbija je kvalitetno koristila mehanizme saradnje u okviru inicijative Kina plus 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, izjavio je danas nacionalni koordinator Srbije za tu inicijativu Aleksandar Antić, koji čekuje da će lideri na samitu u Sofiji dodatno ojačati saradnju i taj format dodatno podržati.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Antić, koji je i ministar rudarstva i energetike, je na skupu posvećenom šumarstvu između Kine i 16 zemalja, rekao da format 16+1 velika perspektiva za čitav region, te da je Srbija kvalitetno koristila mehanizme te saradnje i u ovom trenutku Kina je izrasla u jednog od naših najznačajnijih spoljno-ekonomskih i investicionih partnera. Inicijativa Kina+16, obogaćena kineskom inicijativom Pojas i put, je izuzetno značajan mehanizam saradnje, rekao je Antić i istakao da duboko veruje da najbolji dani tog formata tek dolaze i da će se širiti na sve segmente života.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Sa nestrpljenjem očekujem samit u Sofiji gde će lideri, verujem, ojačati saradnju i ovaj format dodatno podržati", naveo je Antić.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Dodao je da je ta inicijativa značajno uticala na razvoj odnosa Srbije i Kine, te da je od važnosti za čitav naš region kada je reč o razvijanju zajedničkih projekata, uključujući infrastrukturu, ali i saradnju u oblasti nauke, obrazovanja i kulture. Inicijativa je, kaže Antić, pored korišćenja budžetskih fondova Kine za infrastrukturne projekte, oplemenjena saradnjom koja dovodi do boljeg razumevanja različitih kultura, filozofija, života, nauke i obrazovanja.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track