Najnovije vesti

CENA ZLATA IDE KA MAKSIMUMU: Višak novca pretvorite u plemeniti metal
Foto: Shutterstock

sigurno ulaganje

CENA ZLATA IDE KA MAKSIMUMU: Višak novca pretvorite u plemeniti metal

Biznis

Cena zlata, poslednjih meseci raste laganom progresijom prema novom maksimumu. Postoji više faktora koji determinišu cenu zlata na svetskom tržištu.

 

Prvi faktor koji utiče na cenu najvrednijeg plemenitog metala jeste vrednost dolara. Kada dolar krene progresivnim tempom da raste, cena zlata opada, a kada dolar počne da gubi vrednost, cena zlata počinje da jača.

 

foto: Shutterstock

Drugi bitan faktor koji utiče na cenu zlata jeste inflacija. Kada vrednost novca pada u odnosu na vrednost proizvoda i usluga koji se kupuju, ljudi pribegavaju ulaganju u zlato, kako bi sačuvali kupovnu moć novca.Prihvatljiva inflacija na svetskom nivou je 2 %. Svaki rast cene zlata iznad tog nivoa predstavlja zaradu za potencijalne ulagace.

 

Treći bitan faktor jesu referentne kamatne stope. U koliko su one niske, to štednju čini neatraktivnom (neisplativom ), zbog niskih prinosa, zbog čega sve veći broj broj ulagača štedne depozite iz banaka alocira u zlato.

 

U 2017 godini je, samo u Nemačkoj došlo do alokacije 18 milijardi evra iz štednih depozita u investiciono zlato. Kao razlog se navode niske i minusne kamatne stope, koje banke daju na štednju građana.

 

foto: Profimedia

U zadnje vreme, primetan faktor koji utiče na cenu zlata su odluke vlada vodećih svetskh ekonomija: Nemačke, Rusije, Mađarske i Turske, da svoje zlatne rezerve čuvaju u svojim zemljama. Kao najveći kupci zlata pojavljuju se Indija i Kina, koje na taj način zele sačuvati kupovnu snagu svojih valuta.

 

U Rusiji, EU i SAD se često mogu čuti sugestije sa vodećih finansijkih pozicija, da građani treba da planiraju svoju finansijsku stabilnost. Sve češće se mogu čuti saveti da novac koji se ne koristi obavezno treba sačuvati u zlatu.

 

Imajući u vidu napetost oko Irana, i odluku da se nafta prodaje za kinesku valutu juan, očekuje se slabljenje američkog dolara, a samim tim i skok cene zlata u svetu.

 

foto: Profimedia

Naše zakonodavstvo od 2018. godine zlato prepoznaje kao investicioni instrument, i kao takvog ga oslobađa poreza na dodatu vrednost.  Na taj način je našim građanima i kompanijama omogućeno da kupuju investiciono zlato bez poreskih opoterećenja.

 

Za male ulagače su najaktuelnije pločice od 10 i 20 grama. Za srednje ulagače najatraktvnija investiciona jedinica je zlatna poluga od 50 grama. Veliki ulagači najveće interesovanje pokazuju prema zlatnim polugama od 100 i 250 grama.

 

Ono što kupci treba da znaju jeste da je cena zlata najveća u najmanjim investicionim jedinicama, a najmanja u najvećim. Prilikom kupovine bitan faktor koji treba da utiče na odluku kupca jeste -  praktičnost.

 

(Kurir.rs)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...