Najnovije vesti

TABAKOVIĆ: Još razgovaramo sa MMF o novom aranžmanu i povećanju penzija
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

NBS je podrška Vladi Srbiji

TABAKOVIĆ: Još razgovaramo sa MMF o novom aranžmanu i povećanju penzija

Biznis

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković danas je izjavila da se još razgovara sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novom aranžmanu koji neće biti finansijski već savetodavni.

 

Ona je, na predstavljaju izveštaja o inflaciji, na pitanje novinara o tome da li je dogovoren način povećanja penzija, o čemu pišu mediji, kazala da se i o tome još razgovara.

 

Po njenoj oceni uvećanje penzija ne treba da bude tema o kojoj u javnosti iznose svakakve spekulacije, već da o tome treba da odlučuju oni čiji je posao da brinu o stabilnosti javnih finansija.

 

"NBS je podrška Vladi Srbiji u delu vođenja ekonomske politike", kazala je Tabaković i istakla da su i dosadašnja uvećanja plata u javnom sektoru i penzija bila u skladu sa projekcijama centralne banke o inflaciji, odnosno o uticaju rasta potrošnje na cene.

 

Komentarišući ocene da će Srbija doći u nezavidnu situciju na kraju ove godine kada na naplatu dospevaju odveznice u vrednosti milijardu dolara, guverner je istakla da to ne treba da brine jer je povoljno poreklo i struktura javnog duga.

 

"Već je obezbeđeno više od 50 odsto novca potrebnog za otplatu tih obveznica u decembru. Država se odgovorno ponaša u zaduživanju, rukovodeći se dugoročnom održivošću javnog duga", kazala je Tabaković.

 

Dodale je da se država sve više zadužuje u dinarima i da se ne mogu očekivati povoljnosti u otplati deviznog duga usled slabljenja dolara, kao što je to bilo ranije.

 

Tabaković je kazala da NBS neće deviznim kursom podsticati izvoznike, odnosno uticati na smanjenje uvoza koji je u porastu.

 

"Uvoz raste usled toga što raste uvoz opreme i reprometerijala i to će kasnije povoljno uticati na rast proizvodnje", kazala je ona i dodala da rast izvoza podstiču produktivnost i smanjeni troškovi proizvodnje, a ne devizni kurs.

 

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug, Sava Radovanović)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...