ANTIĆ SE OBRATIO UČESNICIMA KONFERENCIJE ADRIA MEDIA GROUP: Srbija je konačno počela da štedi energiju!
Foto: Marina Lopičić

konferencija energetski efikasna srbija u metropolu

ANTIĆ SE OBRATIO UČESNICIMA KONFERENCIJE ADRIA MEDIA GROUP: Srbija je konačno počela da štedi energiju!

InfoBiz -

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić obratio se učesnicima konferencije "Energetski efikasna Srbija", koju organizuje Adria Media Group, putem video poruke, naglasivši da je ova godina veoma važna za Srbiju, jer će na energetsku mrežu biti pušteno oko 250 megavata novih postrojenja, pre svega iz energije vetra.

On je dodao da se očekuje još oko 250 megavata u narednoj godini.

Antić je na konferenciji, koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, putem video poruke poručio da je Srbija konačno počela da štedi energiju.

foto: Marina Lopičić

"Do 2020. godine očekujemo da će se Srbija približiti ciljevima koji se odnose na korišćenje obnovljivih izvora energije. Vlada Srbije i ministarstvo svake godine nastoji da različitim merama smanji finalnu potrošnju energije za oko 1 odsto, i možemo da kažemo da su u tom smislu postignuti dobri rezultati", rekao je ministar Antić, koji je danas inače na Samitu zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji.

Ministar je rekao da je budžetski fond za energetsku efikansnost zajedno sa lokalnim samoupravama već uspeo da unapredi jedan broj javnih objekata u Srbiji, a uštede i efekti iz tih projekta su izuzetni.

foto: Marina Lopičić

Sa stanovišta podzakonskih akata, Antić je rekao da je otvorena mogućnost za različite vidove javno-privatnog partnerstva u oblasti energetske efikasnosti, kao i da je potrebna velika podrška javnosti.

"U proteklih nekoliko godina učinjeni su značajni pomaci i rezultati i Srbija se približili važnim ciljevima koje smo postavili, a koji pre svega promovišu obnovljive izvore energije kao budućnost, unapređuje postojeće infrastrukture i prenosnih kapaciteta sa stanovišta zaštite životne sredine, u skladu sa evropskim direktivama", dodao je ministar.

On, međutim, kaže da Srbija nažalost ne spada u red onih država i društava u kojima se energija maksimalno efikasno koristi i štedi, pa je potrebno setom različitih mera unaprediti energetsku efikasnost i smanjiti finalnu potrošnju energije i dovesti je na racionalni nivo.

"Po svim od tih ključnih prioriteta Srbija ostvaruje važne ciljeve i postiže značajne rezultate. Unapredili smo i modernizovali gotovo svu postojeću infrastrukturu pre svega za proizvodnju električne energije. Srbija sve više postaje zemlja zelene energije", rekao je Antić.

Podsetimo, kompanija Adria Media Group danas organizuje konferenciju “Energetski efikasna Srbija” pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike.

Cilj konferencije je da se na jednom mestu okupe predstavnici najvažnijih institucija i kompanija koje posluju u oblasti energetike u Srbiji kako bi se skrenula pažnja na neka od najvažnijih aktuelnih pitanja iz ove oblasti imajući u vidu da je energetski sektor ključan za ukupan razvoj naše zemlje.

U tri panela razgovara se o energentima budućnosti, pravilima EU i njihovom uticaju na energetski sektor, a biće predstavljeni i neki od projekata “za budućnost”. VIP sponzori konferencije su JP „Elektroprivreda Srbije“ i JP „Srbijagas“.

(Kurir.rs/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track