PREMIJERKA BRNABIĆ NA BEČKOM EKONOMSKOM FORUMU U SOFIJI: Unaprediti saradnju regiona zarad mira i stabilnosti
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije na skupu u prestonici Bugarske

PREMIJERKA BRNABIĆ NA BEČKOM EKONOMSKOM FORUMU U SOFIJI: Unaprediti saradnju regiona zarad mira i stabilnosti

InfoBiz -

Trgovina Srbije i BiH veća je nego trgovina sa Rusijom, Kinom i SAD, istakla je danas premijerka Ana Brnabić na Bečkom ekonomskom forumu, koji se održava u okviru Samita EU-Zapadni Balkan, i založila se za još veću saradnju zemalja u regionu. Premijerka je ukazala da su regionu Zapadnog Balkana potrebni mir i stabilnost, a njenim građanima prosperitet, zbog čega je izuzetno važno unaprediti ekonomije kroz međusobnu saradnju.

foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije Slobodan Miljević

Brnabić se, u obraćanju na Bečkom ekonomskom forumu, koji se održava u okviru Samita EU-Zapadni Balkan, na samom početku osvrnula na pesimistično izlaganje albanskog premijera Edija Rame, koji je kritikovao EU zbog predugog čekanja na približavanje. Brnabić je rekla da se može složiti sa kolegom da postoje nepravičnosti u procesu pristupanja, ali i da se mora imati u vidu da Evropa donosi pozitivne stvari regionu, pre svega zajedništvo, koje do sada nije viđeno tako.

"U potpunosti razumem Ramu i Srbija u potpunosti podržava Albaniju. Verujemo da je Albanija zaslužila početak pregovora", kazala je ona.

ANA BRNABIĆ V.D.MINISTARKA FINANSIJA: Premijerka preuzela dužnost do imenovanja novog ministra

foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije Slobodan Miljević

Brnabić je istakla da su regionu potrebni mir i stabilnost, građanima prosperitet, da vide jasnu budućnost za sebe i svoje porodice. Zbog toga, kako ističe, otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Makedonijom bilo bi značajno.

"Imamo naše sopstvene probleme u pristupnom procesu, ali stojimo uz naše susede i prijatelje", poručila je ona.

Brnabić je potom istakla da, kao neko ko je iz biznisa došao u politiku, može da poredi oba sveta: "Biznis treba da predvodi, a politika da je sledi još efektivnije", naglasila je ona.

STEFANOVIĆ O NAJAVLJENIM IZMENAMA U KABINETU ANE BRNABIĆ: Premijerka i predsednik Vučić u narednih mesec dana o rekonstrukciji vlade

Prema njenim rečima, biznis je po prirodi pragmatičniji, dok to političari nisu.

"Po prirodi biznis nalazi načine da ukloni i probija barijere, dok ih politika uspostavlja. U regionu pronašli smo nove načine kako politicari treba da sarađuju sa biznisom. Kroz Berlinski proces, zajednički komorski sistem, podstaknuti smo da rešavamo probleme", objasnila je ona.

S tim u vezi je navela i primere gde je politika pomogla ekonomsku saradnju, poput nedavnog sajma privrede u Prištini, na kojem je bio veliki broj srpskih kompanija, a srpska vlada ih je ohrabrila da učestvuju.

foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije Slobodan Miljević

Isto tako, ukazala je da je veliki broj srpskih kompanija, podstaknutih od strane vlade, učestvovalo i na sajmu u Mostaru. Posebno je podsetila i na posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, kao na važan korak ka prevazilaženju barijera.

"Biznis treba da nas predvodi, a mi da sledimo", poručila je ona.

Navela je da u regionu zemlje uče jedna od druge, dodajući da je Srbija prva po pitanju izdavanja građevinskih dozvola, a da je iskoristila iskustvo Makedonije sa elektronskim dozvolama.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track