ŠEF DELEGACIJE EU: Značajan napredak Srbija u sprovođenju ekonomskih reformi
Foto: Zorana Jevtić

EU očekuje veći privredni rast Srbije

ŠEF DELEGACIJE EU: Značajan napredak Srbija u sprovođenju ekonomskih reformi

InfoBiz -

BEOGRAD - Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji izjavio je danas da je Srbija ostvarila značajan napredak u sprovođenju ekonomskih reformi, konkretno u pogledu obezbeđivanja makroekonomske i fiskalne stabilnosti, navodi se u saopštenju EU Info centra povodom objavljivanja zajedničkih zaključaka predstavnika zemalja članica EU, Zapadnog Balkana i Turske, posvećenog ekonomskoj politici.

Predstavnici zemalja članica EU, Zapadnog Balkana i Turske, Evropske komisije i Evropske centralne banke, kao i predstavnici centralnih banaka zemalja Zapadnog Balkana i Turske, danas su na sastanku posvećenom ekonomskoj politici u Briselu usvojili zajedničke zaključke u kojima su iznete i preporuke za sve zemlje regiona. U delu koji se odnosi na Srbiju navodi se i šest preporuka.

foto: Beta

EU očekuje veći privredni rast Srbije, pohvaljuje uspešnu fiskalnu konsolidaciju, ali upozorava da su fiskalni rizici i javni dug još uvek relativno visoki. U delu monetarne politike, ocenjuje se da je bila u skladu sa režimom targetiranja inflacije i da je inflacija očuvana na niskom nivou.

"Dobar privredni učinak bi trebalo iskoristiti kako bi se stvorila dovoljna zaštita od fiskalnih rizika. Napredak je uočen i u unapređenju poslovnog okruženja u kom, medjutim, preostaje rešavanje problema poput korupcije, visokog udela sive ekonomije i parafiskalnih nameta," rekao je Fabrici u saopštenju.

On je rekao da je neophodno ubrzati restrukturiranje velikih javnih preduzeća, konkretno u sektoru energetike, kako bi se povećao njihov doprinos privrednom rastu i ograničio njihov negativan uticaj na fiskalnu stabilnost.

Fabrici je rekao da političke smernice usvojene danas na ekonomskom i finansijskom dijalogu u potpunosti potvrđuju procenu i prioritete godišnjeg izveštaja Evropske komisije za 2018. i izrazio zadovoljstvo što se Vlada Srbije čvrsto drži političkih smernica i što je aktivno učestvovala u procesu koji je prethodio njihovom usvajanju.

Fabrici je rekao da će EU nastaviti da podržava napore Srbije u unapređenju vladavine prava, reforme privrede i jačanja konkurentnosti, odnosno centralnih aspekata programa ekonomskih reformi i političkih smernica. On je rekao da je Srbija dobro i temeljno pripremila program ekonomskih reformi za period od 2018-2020, i da se nada da će u bliskoj budućnosti biti sprovedene.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je ovim povodom saopštila da je Vlada Srbije odlučnim sprovođenjem dubokih ekonomskih reformi u prethodnom periodu postigla fiskalnu stabilnost i napravila značajan pomak u polju unapredjenja uslova poslovanja.

"Već treću godinu za redom Srbija beleži bolji fiskalni rezultat od planiranog, što pokazuje odlučnost u nameri da se srednjoročno i dugoročno ostvari izbalansiran budžet i predvidiva fiskalna politika. Odlične fiskalne rezultate pratila je odgovorna i predvidiva monetarna politika Narodne Banke Srbije, čiji je rezultat niska i stabilna inflacija, stabilan kurs dinara, kao i smanjenje udela nenaplativih kredita, " rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je jedan od prioriteta svakako i poboljšanje energetske stabilnosti i efikasnosti, gde je istakla značaj izgradnje gasnog interkonektora sa Bugarskom.

"Sa ciljem modernizacije tehnologija proizvodnje, nastavićemo sa radom na Industrijskoj strategiji. Takođe, nastavićemo dijalog sa privredom kako bismo nastavili sa merama koje će smanjiti opterećenje poslodavaca i zaposlenih.

foto: Beta

Povećanjem ne oporezivog cenzusa 2018. godine, smanjeno je opterećenje na najniže plate. U saradnji sa privredom, na programima prekvalifikacija i unapređenja sistema obrazovanja smanjićemo nezaposlenost i povećati kompetenciju zaposlenih", rekla je Brnabić.

Guverner Jorgovanka Tabaković je tom prilikom izjavila da je Srbija zabeležila značajan napredak na planu makroekonomske stabilizacije, što su konstatovale i Evropska centralna banka i Evropska komisija, navodi se u saopštenju.

Kako je rekla u takvom ambijentu smanjen je inflacioni cilj od 2017. godine na tri odsto plus minus jedan i po procentni poen a inflacija je očuvana na niskom nivou, što je pozdravljeno u izveštajima.

foto: Aleksandar Jovanović

Ona je rekla i da je učešće problematičnih kredita zabeležilo je snažan pad od 13,2 procentnih poena na 9,2 odsto, čime je palo ispod pretkriznog nivoa.

Po rečima guvernera u ovoj godini se očekuje rast BDP-a od najmanje 3,5 odsto, a u uslovima daljeg unapredjenja poslovnog ambijenta, povoljnih monetarnih uslova, ubrzane realizacije infrastrukturnih projekata i pozitivnih trendova na tržištu rada, rast će biti vodjen investicijama, potrošnjom domaćinstva i izuzetno dinamičnim rastom izvoza.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track