MEĐUNARODNI EKONOMSKI FORUM U SANKT PETERBURGU: Ministar Antić na sastancima sa ruskim kolegom Novakom i mađarskim šefom diplomatije
Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

pozitivna ocena saradnje

MEĐUNARODNI EKONOMSKI FORUM U SANKT PETERBURGU: Ministar Antić na sastancima sa ruskim kolegom Novakom i mađarskim šefom diplomatije

InfoBiz -

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se, na odvojenim sastancima, sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom i mađarskim šefom diplomatije Peterom Sijartom.

Na sastanku ministara energetike Novaka i Antića, održanom na marginama međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, izneta je pozitivna ocena o saradnji dve zemlje u oblasti energetike, koja se pre svega ogleda kroz strateško partnerstvo Gasproma i Srbijagasa, kao i rad zajedničke kompanije – NIS.

foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Konstatovano je da je izuzetno značajno da NIS nastavi sa investicionom politikom, ida se u predviđenim rokovima realizuju dva velika projekta – Duboka prerada i TE - TOPančevo, u vrednosti od preko 450 miliona evra, koji treba da učvrste poziciju NIS-a kao regionalnog lidera.

Ministar Novak čestitao je predsedniku Vučiću i Vladi Srbije na dobrim rezultatima, rastu industrijske proizvodnje i rastu BDP-a od 4,5 odsto u prvom kvartalu, uz ocenu da je to ključni razlog i za rast potrošnje gasa, koji je od početka godine za 6 odsto veći u odnosu na isti period lane.

"Svi parametri govore da će srpska privreda nastaviti da se razvija, što nameće potrebu da obezbedimo dodatne količine gasa i jačamo sigurnost snabdevanja ovim izuzetno važnim energentom. Proširenje podzemnog skladišta gasa Banatski dvor na ne manje od 750 miliona metara kubnih, i izgradnja novog gasno-transportnog sistema iz pravca Bugarske ka Mađarskoj, prioriteti su na kojima ćemo zajednički raditi", istakao je ministar rudarstva i energetike AleksandarAntić.

foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministri energetike Republike Srbije i Ruske Federacije izrazili su očekivanje da se tokom juna i jula ove godine ostvari napredak po pitanju realizacije oba projekta.

Antić i Sijarto o energetskoj bezbednosti

Tokom susreta ministra Antića sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom, konstatovano je da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou i da treba nastaviti sa jačanjem privredne saradnje a posebno saradnje u oblasti energetike.Zajednički je ocenjeno da imamo iste ciljeve po pitanju energetske bezbednosti u regionu, sa posebnim akcentom na sigurnost snabdevanja gasom, uzimajući u obzir narastajući značaj tog energenta.

foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

"Sprovedeni market test sa neobavezujućim zakupima kapaciteta pokazuje dapostoji potreba za dodatnom gasnom infrastrukturom, posebno iz pravcaBugarske prema Mađarskoj. Imamo zajedničke interese i zajedničke ciljeve inastavićemo razgovore tokom susreta sredinom juna u Beogradu", najavio jeministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

(Kurir.rs/Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track