MINISTARKA ZORANA USKORO RASPISUJE KONKURS: Građani biraju ime auto-puta na Koridoru 11
Foto: Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

MINISTARKA ZORANA USKORO RASPISUJE KONKURS: Građani biraju ime auto-puta na Koridoru 11

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uskoro će raspisati konkus na kome će građani moći da predlože ima auto-puta od Beograda ka Crnog Gori na tzv. Koridoru 11, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

"Mi smo ga u Srbiji prozvali nezvanično Koridorom 11. Kao vlada planiramo da raspišemo javni poziv i damo ime tom autoputu", rekla je Mihajlović novinarima.

Na pitanje da li bi Koridor 11 mogao da postane zvaničan evropski putni koridor pošto je ranije bila pokrenuta procedura, Mihajlović je rekla da to, pre svega, zavisi od brzine našeg ulaganja u taj putni pravac.

Kako je rekla, važno je da se tim autoputem povezuju Srbija i Crna Gora, ali i izlazi na more.

"Naš interes svakako jeste da to postane evropski koridor, ali je mnogo važnije da nađemo način da finansiramo izgradnju i da što pre završimo autoput, nego u kom ćemo koridoru biti smešteni", naglasila je Mihajlović.

"Nastavićemo rekonstrukciju barske pruge"

Rekonstrukcija barske pruge biće nastavljena, a italijanske kompanije zainteresovane su da učestvuju u modernizaciji železničke infrastrukture u našoj zemlji, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović. Mihajlović, koja je održala sastanak sa predstavnicima italijanskih železnica u okviru konferencije "Gradimo zajedno: Srbija, Italija i Crna Gora", a na konferenciji, inače, učestvuju predstavnici 50 italijanskih kompanija zaniteresovanih za ulaganja u Srbiji, kao i ambasador Italije u Beogradu Karlo Lo Kašo i ambasador te zemlje u Crnoj Gori Luka Zelioli.

foto: Aleksandar Jovanović

"Imali smo sastanak o ulaganju u rekonstrukciju železničke mreže odnosno Koridoru 11 i pruzi Beograd - Bar", kazala je Mihajlović novinarima posle sastanka.

Podsetila je da je deo barske pruge kroz Srbiju već rekonstrusisan, a reč je o 77 kilometara od Resnika do Valjeva, navodeći da je to bila prva rekonstrukcija te pruge u poslednjih 40 godina.

"Ali, to nije dovoljno, moramo da nastavimo rekonstrukciju te pruge i to je jedna od mogućnosti važna za regionalno povezivanje i italijanske kompanije su zainteresovane da nam pomognu".

Mihajlović je naglasila da je za Srbiju veoma važan izlazak na more i Luku Bar.

Za rekonstrukciju preostalog dela pruge od Valjeva do Vrbnice na granici sa Crnom Gorom postoji studija izvodljivosti, ali nedostaje projektno - tehnička dokumentacija i sredstva za finansiranje.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track