NOVA PRAVILA U BANKAMA U SRBIJI: Ako vam neko ukrade karticu, OVO JE TROŠAK KOJI PLAĆATE!
Foto: Stefan Jokić

zaštita

NOVA PRAVILA U BANKAMA U SRBIJI: Ako vam neko ukrade karticu, OVO JE TROŠAK KOJI PLAĆATE!

InfoBiz -

Građani će ubuduće, u slučaju da im neko ukrade ili zloupotrebi platnu karticu, odgovarati samo za iznos od 3.000 dinara, a svu odgovornost iznad tog iznosa snosiće banke koje će morati da im nadoknade gubitak, predviđeno je izmenama i dopunama Zakona o platnim uslugama.

Novim rešenjima koje danas u parlamentu obralaže guverner NBS Jorgovanka Tabaković odgovornost građana za neodobrenu platnu transakciju sa 15.000 dinara smanjuje se na 3.000 dinara, kako oni sa niskim primanjima ne bi, u slučaju zloupotrebe, snosili preveliki trošak i kako bi banke ponudile bolju zaštitu za korišćenje platnih instrumenata.

Građanima će biti omogućeno lakše poređenje naknada koje nude i naplaćuju različiti pružaoci platnih usluga, a na sajtu NBS biće dostupni svi podaci u vezi sa cenom platnih usluga na našem tržištu.

Banke će ubuduće imati obavezu da korisnicima najmanje jednom godišnje, bez naknade, dostave izveštaj o svim naplaćenim naknadama za usluge povezane sa platnim računom.

Biće olakšana promena banaka kod kojih građani i privreda imaju otvorene platne račune, tako da je dovoljno da se korisnik obrati novom pružaocu platnih usluga i ovlasti ga da izvrši prenos svih ili pojedinih platnih usluga od prethodnog ili da, ako tako želi korisnik, ugasi prethodni račun.

Time se, kako se navodi, daje podsticaj većoj konkurenciji između pružalaca platnih usluga u Srbiji.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga kod ugovoranja na daljinu, koji bi trebalo da unapredi zaštitu korisnika u slučaju kada im se finansijske usluge pružaju preko interneta i mobilnog telefona, ali i da dalje podstiče već prisutnu digitalizaciju u finansijskom sektoru i ohrabri korisnike na masovniju upotrebu finansijskih usluga u elektronskom obliku.

Predlogom Zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica predviđeno je smanjenje troškova prihvatanja platnih kartica što će omogućiti povećanje broja prodajnih mesta na kojima je moguće da građani platnom karticom plate robu i usluge.

Ograničavanjem međubankarskih naknada trgovcima se otvara mogućnost da postavljanjem POS terminala pod povoljnijim uslovima privuku nove potrošače i bolje se pozicioniraju na tržištu.

NBS je predložila da parlament usvoji i Predlog zakona o finansijskom obezbeđenju kojim se stvaraju pretpostavke za dalje unapređenje finansijskog sistema i njegove infrastrukture, posebno u vezi s pravnom sigurnošću i nesmetanim izmirenjem obaveza učesnika na finansijskom tržištu.

Narodna banka Srbije će od 1. januara sledeće godine preuzeti deo nadležnosti Poreske uprave koje se odnose na izdavanje i oduzimanje ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova i kontrolu menjačkog i deviznog poslovanja, precizirano je izmenama i dopunama Zakona o NBS koje će biti na dnevnom redu sednice parlamenta koja počinje u petak, 1. juna.

NBS je navela da će od 1. januara preuzeti oko 60 zaposlenih koji obavljaju te poslove u Poreskoj upravi.

Izmenama i dopunama Zakona o NBS predviđeno je i ukidanje Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama kao posebne organizacione jedinice u NBS, a zaposleni bi nastavili da obavljaju poslove koje trenutno obavljaju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto:Stefan Jokić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track