BRNABIĆEVA: Korupcija je bolest koja društvo čini siromašnijim
Foto: Vlada Srbije

premijerka na međunarodnoj konferenciji

BRNABIĆEVA: Korupcija je bolest koja društvo čini siromašnijim

InfoBiz -

BEOGRAD - Korupcija je bolest koja društvo čini slabim i siromašnijim, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić i istakla da će vlada nastaviti da vodi tešku borbu protiv korupcije.

Brnabić je na međunarodnoj konferenciji "Glasna Pištaljka: Uzbunjivači i novinari protiv korupcije" navela da je da su uzbunjivači važni i hrabri, te da je obaveza države u društva da ih zaštiti i podrži.

"Zakon o zaštiti uzbunjivača primenjuje se od 1. juna 2015. godine i do sada imamo 274 predmeta koji se vode po ovom zakonu i taj broj se povećava", navela je premijerka i dodala da je to jedan od najboljih evropskih zakona u ovoj oblasti.

foto: Vlada Srbije

Ona je istakla ličnu hrabrost, odgovornost i integritet uzbunjivača, te odala priznanje svakome ko skreće pažnju na korupciju navodeći da samo društva odgovornih građana imaju šansu za napredak i uspeh.

Država uzbunjivačima ne duguje samo dobru pravnu zaštitu, već i odgovor institucija na slučaj koji prijave, kaže Brnabić i dodaje da odgovor institucija mora biti efikasan.

Premijerka navodi da su najveće bogatstvo Srbije ljudi i poručuje da svi zajedno treba da radimo da bi Srbiju približili razvijenim zemljama i sebi i budućim generacijama obezbedili bolji život.

Kako kaže, stvari se menjaju na bolje, ali je još mnogo posla pred nama.

Navike koje nisu dobre i koje nas teraju da mislimo da je nemoguće menjati stvari moramo da menjamo, navodi Brnabić i dodaje da je za uspeh potrebno prihvatiti i konstruktivnu kritiku.

"Borba protiv korupcije treba da bude bespoštedna, a u narednom periodu država će nastaviti da podržava i uzbunjivače i da se bori protiv korupcije", rekla je Brnabić.

foto: Vlada Srbije

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je da je pravo svakog čoveka da se oseća slobodno da iskaže ono što misli da je važno za njega i njegovu okolinu, kao i da je u zaštiti slobodnog izaražavanje neophodno postupati po važećoj normativi.

"Sloboda medija je pojedinačna sloboda svakog novinara", rekao je on i poručio da se mora uspostaviti valjana i celovita platforma koja bi štitila novinare.

On je istakao da je ekonomska nezavisnost i stabilnost novinara ključna za njihovu slobodu, te da se to može zakonski obezbediti.

"Slobodan čovek ne može biti onaj ko nema rešeno egzistencijalno pitanje", naglasio je Pašalić i naveo da bi, poput institucije zaštitinika građana, i novinari mogli biti zaštićeni Ustavom budući da raspolažu informacijima koje su ključne za ekonomski rast i opstanak društva.

"Oni koji raspolažu informacijama moraju biti zaštićeni da tu informaciju plasiraju na način koji dolikuje jednoj slobodnoj demokratskoj zemlji kojoj svi težimo", rekao je Pašalić.

foto: Vlada Srbije

Zamenik Republičkog javnog tužioca Branko Stamenković rekao je da javno tužilaštvo i republičko javno tužilaštvo posebnu pažnju posvećuju borbi protiv korupcije unazad desetinama godina, te da zaposleni u tim institucijama prolaze specijalizovane obuke i sarađuju sa međunarodnim partnerima kako bi imali dobar osnov za praktičan rad.

"Korupcija je jedan od najvećih problema svake države, pa i naše. Verujem da želimo da se protiv nje borimo, ali nisu dovoljne samo institucije, mora da postoji dobra saradnja sa građanima", rekao je Stamenković.

Kako kaže, korupcija se najčešće dokazuje na osnovu iskustva građana, te su ti iskazi od krucijalne važnosti za vođenje postupka.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Vlada Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track