Najnovije vesti

MALINA JE SRPSKI BREND Stanojević: Država da učini sve da tako i ostane
Foto: Youtube Printscreen

Nacionalni savet za maline neće određivati cenu

MALINA JE SRPSKI BREND Stanojević: Država da učini sve da tako i ostane

Biznis

BEOGRAD - Nacionalni savet za maline neće određivati cenu, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević i dodao da je tokom sastanka sa malinarima dogovoreno da se problemi malinarstva rešavaju na strateški način.

Stanojević je naglasio da će država i ministarstvo posredovati u kriznim godinama za otkupnu cenu - kako bi se balans oko loše cene postigao dogovorom malinara i hladnjačara i poručio da država mora da učini sve da malina bude i ostane srpski brend.

"Mi smo juče imali sastanak sa predstavnicima malinara Udruženja 'Limska dolina' iz Prijepolja, 'Limska dolina' iz Priboja, kao i sa Udruženjem poljoprivrednih proizvođača Užice, koji su okončali protest. Imali smo jedan dug razgovor. Dogovorili smo se da probleme malinarstva rešavamo ne na dnevnom nivou kada počne berba, već na jedan strateški način", rekao je Stanojević.

On je, ipak, rekao da ne može da kaže kolika će biti cena malina jer je to stvar tržišta. "Ono što smo se juče dogovorili i ono na čemu ćemo insistirati kod hladnjičara je da se ne utvrđuju dnevne vec akontne cene", rekao je Stanojević.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede istakao je da država već sprovodi deset do 15 mera, kojima podstiče malinarstvo i uopšte voćarstvo.

On je dodao da Nacionalni savet za malinu neće određivati cenu.

foto: Shutterstock

"Nacionalni savet za malinu formiran je na zahtev pre svega proizvođača malina njihovih udruženja. U njemu će pored ostalih biti i dva predstavnika ministarstva. Mi treba da izradimo strateški dokument gde ćemo prvo definisati aktuelnu situaciju koja se tiče proizvodnje i prerade malina i da praktično sledeće godine ne dolazimo u situacije u koju smo došli ne samo ove, već i prošle godine", rekao je Stanojević.

Napomenuo je da će država i ministarstvo posredovati u kriznim godinama.

"Mi kao ministarstvo i država ćemo pomoci tako što ćemo posredovati kada su krizne godine što se otkupne cene malina tiče, da taj balans, te loše cene, zajedno podele dogovorom i jedna i druga strana", rekao je državni sekretar o mogućnosti rešavanja problema cena maline između malinara i hladnjicara.

Na zahtev malinara da se razbiju karteli hladnjačara rekao je da nema dokaza za to i pozivao malinare da se udružuju.

"Što se tice kartela, ja nemam dokaza za to. Malinare pozivam da se udružuju u udruženja, zadruge, da budu složni i da oni zajedno nastupaju jače i bolje, a da mi kao država pomognemo svojim podsticajima", rekao je Stanojević.

Ipak, kaže da veruje da će doći do dogovora između malinara i hladnjičara.

"Te krizne godine se cesto dogadaju i oni nekako na kraju to izbalansiraju. Nikad niko ne bude zadovoljan, pogotovo proizvođači, ali ja ipak mislim da ove godine ipak neće biti tako crno kao što su pretpostavili pre neki dan", rekao je Stanojević.

Stanojević je naglasio da je cilj Vlade Srbije i Ministarstva poljoprivrede jačanje prerađivačkih kapaciteta i poručio da država mora da učini da malina bude i ostane srpski brend.

"Mi kao država moramo da učinimo sve da malina bude i ostane još veći izvozni brend ove zemlje", zaključio je Stanojević.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS/Foto: Youtube Printscreen)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...