NARODNA BANKA: Devizne rezerve povećane u maju na 10,8 milijardi evra
Foto: Stefan Jokić

za 454 miliona evra više nego na kraju aprila

NARODNA BANKA: Devizne rezerve povećane u maju na 10,8 milijardi evra

InfoBiz -

BEOGRAD - Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju maja 10,88 milijardi evra, što je za 454 miliona evra više nego na kraju aprila, saopšteno je danas iz NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) "težile" su na kraju maja 9,07 milijardi evra, i veće su za 451 milion evra nego na kraju aprila, poručuju iz NBS i dodaju da je to njihov najviši nivo na kraju meseca od 2000. godine.

Majski nivo bruto deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 192 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga - gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Znatno povećanje deviznih rezervi u maju je najvećim delom rezultat priliva po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu, odnosno kupovine deviza u iznosu od 220 miliona evra.

foto: AP

Pored toga, na povećanje deviznih rezervi uticali su i neto prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i ostalim osnovama (ukupno 85,5 miliona evra), a zabeležen je i pozitivan neto uticaj tržišnih faktora (177,3 miliona evra), pre svega, promene međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu.

Iz NBS ističu da su neto prilivi višestruko nadmašili odlive iz deviznih rezervi po osnovu - neto razduženja države (po deviznim kreditima i hartijama od vrednosti) i devizne obavezne rezerve banaka (ukupno 28,8 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 513,9 miliona evra i bio je za 41,6 miliona veći nego u prethodnom mesecu.

U prvih pet meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,26 milijardi evra. U maju je vrednost dinara bila gotovo nepromenjena u odnosu na evro, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 220 miliona evra u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Stefan Jokić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track