Najnovije vesti

RUŽIĆ: Do kraja sledeće godine završetak reformi sistema plata
Foto: Marina Lopičić

razgovori sa mmf

RUŽIĆ: Do kraja sledeće godine završetak reformi sistema plata

Biznis

BEOGRAD - Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić izjavio je da do kraja sledeće godine očekuje završetak reformi sistema plata.

Ružić je za RTS izjavio da je sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda, između ostalog, razgovarao o pravilu "za jednak rad, jednaka zarada" za čije važenje je neophodno da se uredi sistem plata.

Ružić je objasnio da je reforma sistema plata formalno započela 2016. godine, ali suštinski razgovori počinju tek sada, uključujući i razgovore sa sindikatima tokom leta.

"2016. godine je donet i Zakon o platnim službama. Ove godine razgovaramo o platnim razredima a krajem leta slede razgovori sa sindikatima kako bi se u septembru predlog našao pred Vladom. Naš cilj je da se sve usaglasi do kraja 2019. godine i da se zakon u punoj meri implemetira od 2020.", rekao je Ružić.

Iz Ministarstva finansija poručuju da je tu najveći problem kapacitet ljudi u upravi koji bi to trebalo da sprovedu u delo.

"Imamo odličnu saradnju sa novim ministrom finansija ali imamo potrebu i za ekspertskom pomoći od MMF-a o čemu smo i juče razgovarali. Verujem da ćemo predanim radom nadomestiti kapacitete. Mnogo je važniji razgovor sa sindikatima od kojih očekujemo konstruktivne predloge", naglasio je Ružić.

RTS navodi da, iako mnogi strahuju da bi to moglo da dovede do novih otpuštanja, ministar Ružić kaže da je ovde reč o optimalizaciji a ne otpuštanju.

Poslanici će u skupštini danas razmatrati i devet zakona iz resora Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

"Radi se, između ostalih, o Novom zakonu o lokalnoj samouravi, o javnim agencijama i platama. Sve su to teme koje se tiču reforme javne uprave. Biće interesantno čuti ono što je ključno a to je da se rad lokalnih samouprava unapredi i da građani budu uključeni tako što će biti konsultovani u fazi odlučivanja šta će se investiciono ulagati iz budžeta", objasnio je Ružić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...