DIREKTIVA EU: Srbija će do 2019. morati da uvede mobilna plaćanja
Foto: Profimedia

tehnološki napredak

DIREKTIVA EU: Srbija će do 2019. morati da uvede mobilna plaćanja

InfoBiz -

BEOGRAD - Srbija će narednih godina zbog direktive EU morati da uvede mobilna plaćanja iako još nije njen član, rečeno je danas na panel diskusiji u norveškoj ambasadi.

"Način plaćanja i pružanje finansijskih usluga širom Evrope, ;izmenjeni su kao posledica Revidirane direktive o platnim uslugama (PSD2), ;usvojene u EU početkom godine, a to će se dogoditi i u Srbiji", rekao je izvršni direktor norveške fintek kompanije Auke Daniel Doderlajn na panelu "Mobilna plaćanja u Srbiji – prošlost, sadašnjost i budućnost".

foto: Profimedia

Ova direktiva omogućava trećim licima da pružaju finansijske usluge, bilo da su to fintek kompanije ili giganti kao što su Gugl, Epl, Fejsbuk i Amazon.

Doderlajn ;je rekao da će po toj direktivi banke morati da trećim licima dopuste pristup računima klijenata kroz aplikacione programske interfejse (API) i omoguće i da uobliče finansijske usluge zasnovane na podacima i infrastrukturi banaka. To će, prema njegovim rečima, morati da se primenjuje najkasnije od septembra 2019. godine, kada će Regulativni tehnički standardi (RTS) za PSD2 stupiti na snagu.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track