PREMIJERKA BRNABIĆ UOČI SAMITA U SOFIJI: Brz i efikasan razgovor s premijerom Kine
Foto: Vlada Srbije

delegacija srbije u BUGARSKOJ

PREMIJERKA BRNABIĆ UOČI SAMITA U SOFIJI: Brz i efikasan razgovor s premijerom Kine

InfoBiz -

SOFIJA - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Sofiji da je kineska kompanija Zi Đin zainteresovana da učestvuje u tenderu za strateškog partnera za RTB Bor.

Brnabić je rekla posle sastanka sa premijerom Kine Li Kećijangom uoči Samita 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine da se nada da će ta kineska kompanija dati dobru ponudu.

"Prenela sam nadu premijeru Kine da će oni učestvovati sa dobrom ponudom. Nama treba dobar strateški partner, a oni jesu dobra kompanija", kazala je ona.

Premijerka Srbije najavila je nove projekte u kojima će učestvovati kineske kompanije.

"Dve kineske kompanije su zainteresovane za strateško partnerstvo u Ikarbusu. Mi bismo voleli da krenemo u proizvodnju električnih automobila i autobuse u Srbiji", rekla je ona.

Brnabić je rekla da je sa premijerom Kine imala dobar, kratak, brz i efikasan razgovor zato što Srbija i Kina imaju veliki broj konkretnih projekata.

"Brzo smo prošli kroz sve projekte i one čije se potpisivanje očekuje večeras i sutra, kao i one čije se potpisivanje očekuje do kraja godine", rekla je ona.

Brnabić je rekla da je kineski premijer izrazio zadovoljstvo odnosima sa Srbijom i da je naveo da je Srbija centralna zemlja u okviru inicijative "Jedan pojas - jedan put".

Premijerka Srbije navela je da je na sastanku bilo reči i infrastrukturnim projektima, nastavku izgradnje Koridora 11, deonici Preljina-Požega.

Dodala je da je fokus bio na železničkoj infrastrukturi, navodeći da je jedan od najvećih i najznačajnijih projekata modernizacija i rekonstrukcija pruge Beograd - Budimpešta. Najavila je da se kreće sa rekonstrukcijom pruge od Beograda, preko Niša, ka Preševu.

Brnabić je rekla da se broj kineskih turista koji dolaze u Srbiju posle ukidanja viza povećao za 180 odsto.

Najavila je završetak srpskog kulturnog centra u Pekingu i kineskog kulturnog centra u Beogradu.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Vlada Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track