Najnovije vesti

PREMIJERKA BRNABIĆ NA SAMITU U SOFIJI: Ovo je potvrda čeličnog prijateljstva Srbije i Kine
Foto: Tanjug/Kabinet predsednice Vlade Srbije

Odlična prilika za jačanje saradnje

PREMIJERKA BRNABIĆ NA SAMITU U SOFIJI: Ovo je potvrda čeličnog prijateljstva Srbije i Kine

Biznis

Sedmi samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Sofiji još jednom je potvrdio čelično i iskreno prijateljstvo Srbije i Kine, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

foto: Tanjug/Kabinet predsednice Vlade Srbije

"Bilo je fantastično videti na samoj izložbi, koja je održana u okviru samita o svim projektima, u okviru inicijative 16+1, da su najveći i najkonkretniji projekti upravo projekti koje je Srbija imala sa Kinom", rekla je Brnabić obraćajući se novinarima u Sofiji.

foto: Tanjug/Kabinet predsednice Vlade Srbije

Ona je podsetila da je s kineskim premijerom Lijem Kećijangom obišla neke od tih zajedničkih projekata, poput mosta Zemun-Borča i pruge Beograd Budimpešta, te je naglasila da joj je izuzetno drago "da smo ovim samitom u potpunosti zatvorili finansijsku konstrukciju i izvođenje za celu deonicu u Srbiji". Navodeći da je pre samita već počela izgradnja deonice Beograd-Stara Pazova i Stara Pazova-Novi Sad, Brnabić je rekla da sada počinje izgradnja deonice Novi Sad-Subotica, odnosno Kelebija.

foto: Tanjug/Kabinet predsednice Vlade Srbije

"Videli smo energetske projekte sa Šangaj elektrikom i videli smo sa Huaveijem projekte pametnog transporata, tako da je mnogo projekata koje Srbija i Kina imaju", ukazala je premijerka.

foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade

Ona je dodala da je centralna tema samita bila kako sarađuje EU sa Kinom.

Kako je objasnila, cilj inicijative 16+1 nije da se razdvajaju "neke zemlje članice EU i zemlje kao što je Srbija, koje žele da postanu članice EU, već da se dodatno spajaju" i da može da ima "sinergetski efekat između Kine i EU".

foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade

"Zato su i predstavnici EU bili pozvani kao posmatrači na ovom samitu, ali i predstavnici međunarodnih i evropskih finansijskih institucija. Mislim da je to ono što je Srbija uvek i govorila, a to je da ova inicijativa može samo da doprinese snazi i većem ekonomskom razvoju i Srbije i ostalih zemalja koje su članice EU", poručila je Brnabić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Kabinet predsednice Vlade Srbije)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...