Najnovije vesti

ŠTA TI JE DECENIJSKA SRPSKA NAVIKA ČEKANJA PO ŠALTERIMA: Više vole da stoje u redu nego da osnuju firmu iz fotelje?!
Foto: Dado Đilas/Ilustracija

Od početka godine osnovana su 9.902 nova preduzeća

ŠTA TI JE DECENIJSKA SRPSKA NAVIKA ČEKANJA PO ŠALTERIMA: Više vole da stoje u redu nego da osnuju firmu iz fotelje?!

Biznis

Podaci ukazuju na to da se građani i dalje najčešće odlučuju da prošetaju do APR, čekaju na šalterima ali i da papire za registraciju pošalju poštom

BEOGRAD - Od početka godine u Srbiji osnovana su 9.902 nova preduzeća, što je rast od 2,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, međutim, svega tri procenta preduzetnika je svoje firme registrovalo elektronskim putem iako im Agencija za privredne registre (APR) pruža tu mogućnost.

Podaci ukazuju na to da se građani i dalje najčešće odlučuju da prošetaju do APR-a, čekaju na šalterima ali i da papire za registraciju pošalju poštom.

Oko 78 odsto preduzetnika je svoje registracione prijave za osnivanje podnelo lično, dolaskom na šalter u beogradsku kancelariju i 13 organizacionih jedinica APR-a ili preko jedne od 135 opštinskih kancelarija s kojima APR ima saradnju.

"Poštom je svoje prijave poslalo 19 odsto budućih preduzetnika, dok je svega tri procenta preduzetnika podnelo elektronsku registracionu prijavu", navode u APR-u.

Novih preduzetnika više je za 6,32 procenta od početka godine u odnosu na isti period prošle, a od januara do kraja juna ove godine iz Registra je obrisano 11.259 preduzetnika što je za 7,88 procenata više nego u istom periodu protekle godine.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dado Đilas/Ilustracija)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...