Na licu mesta Kurir u laboratoriji u Sauthamptonu
Foto: BAT

Na licu mesta Kurir u laboratoriji u Sauthamptonu

InfoBiz -

Postoji li manje štetna alternativa za pušače

Svi smo svesni koliko su cigarete štetne po zdravlje, ali veliki broj ljudi ne odustaje od ove navike. Zbog toga naučnici laboratorie u Sautemptonu, među kojima je i naše gore list Natalia Stojilković naučnica iz Niša, tragaju za inovativnim proizvodima koji su potencijalno manje štetni po zdravlje

U laboratoriji je sve kompjuterizovano i robotizovano
U laboratoriji je sve kompjuterizovano i robotizovanofoto: BAT

Pronalaženje alternative pušenju klasičnih cigareta je nešto na čemu se poslednih godina u duvanskoj industriji najviše radi, a na prvom mestu je smanjenje rizika po zdravlje pušača. Zahvaljujući savremenim tehnologijama stučnjaci u Laboratoriju centra za istraživanje i razvoj British American Tobacco u Sautemptonu uspeli su da proizvedu duvanske proizvode potencijalno manje opasne po zdravlje nego što su klasične cigarete.

“Kurir” je imao priliku da obiđe ovu laboratoriju, koji je tih, uredan sa odličnim uslovima za rad. Sve je kompjuterizovano, a roboti su uposleni kako bi se izbegao faktor greške sveo na minimu. Čak i pušenje simuliraju mašine. Sve izgleda kao u filmovima naučne fantastike, jedino su tu umesto nekih čudnih bića, veoma ljubazni naučnici koju su nas upoznali sa istraživanjima koja sprovode.

Naučnici iz celog sveta rade u ovoj istraživačkoj laboratoriji
Naučnici iz celog sveta rade u ovoj istraživačkoj laboratorijifoto: BAT

Smanjenje rizika po zdravlje

U duvanskoj industriji došlo je do transformacije a za to postoje tri razloga - savremena tehnologija, promena navika potrošača i podizanje svesti o zdravlju.

- Pre par decenija kafa je bila kafa, a cigareta, cigateta, a danas imate ogroman izbor kafe i cigareta. Stav koji je do sada postojao “prekini sa pušenjem ili umri” polako se menja. Mislim da smo na putu da otrkijemo manje štetne cigaret po zdravlje. Upravo je to šansa za manje rizičan proizvod za potrošače i to je budućnost. Naša uloga je da obezbedimo veći izbor potrošačima, stalnim inovacijama, ali i smanjenjem rizika. Britanski kraljevski medicinski koledž (The UK Royal College of Physicians), kao i Institut javnog zdravlja Engleske (Public Health England) procenjuju na osnovu dosadašnjih podataka i analiza, da je potencijalno čak 95 odsto manje rizika prilikom konzumacije proizvoda nove generacije, u odnosu na klasične cigarete - rekao je Sajmon Kleverli, rukovodilac grupe za korporativne poslove u ovoj kompaniji, koja je u razvoj velikog broja potencijalno manje rizičnih proizvoda kao alternativi cigaretama investirala u poslednjih šest godina više od 2,5 milijardi američkih dolara.

Ovde su zapisana sva nova istraživanja
Ovde su zapisana sva nova istraživanjafoto: BAT

Para umesto žara

Jedan od poslednjih tehnološki inovativnih uređaja koji je razvijen u ovoj laboratoriji je ,,glo“, aparat za konzumaciju duvana koji zagreva, a ne sagoreva duvan. Ovaj uređaj je trenutno dostupan u sedam zemalja a u planu je da se do kraja godine nađe na još 20 tržišta, među kojima je i Srbija. Vrhunska tehnologija u novom uređaju omogućila je da se duvan zagreva do 240 stepeni, što je višestruko niža temperatura od sagorevanja klasičnih cigareta, a para koja se tom prilikom stvara ima oko 95 posto manje štetnih sastojaka od klasičnih cigareta.

Porizvodi nove generacije imaju znatno manje štetnih supstanci
Porizvodi nove generacije imaju znatno manje štetnih supstancifoto: BAT

Klinička studija kao potvrda

A kako su došli do tih zaključaka da je manje štetno? Upravo istraživanjima i sprovedenom klinčkom studijom u Japanu koju nam je predstavio je Džejms Marfi, rukovodilac tima za procenu smanjenja rizika u BAT-u,

- Rezultati ovog kliničkog ispitivanja, koje je obuhvatilo 180 osoba, pokazuje da smanjenje nivoa štetnih sastojaka u pari koju stvara ovaj inovativni proizvod dovodi do smanjenja izloženosti korisnika štetnim sastojcima u odnosu na korišćenje klasičnih cigareta. Ovi rezultati su vrlo ohrabrujući. Poredili smo nivo devet otrova koji su na listi najopasnijih prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji u cigaretama i glou. Ono što smo videli je da se u pari javlja samo je tri odsto toksina od ukupnog broja koji postoje u cigaretama, što je smanjenje za 97%. To je ključna razlika između klasičnih cigareta i gloa a sve zajedno potencijalno smanjuje rizik od pušenja. Već duže vreme smo posvećeni istraživanjima u ovoj oblasti i informacije o našim proizvodima bazirana su na čvrstim i naučnim dokazima - istakao je Marfi.

Prilikom analize ispituju se sve štetne supstane koje se mogu naći u proizvodu
Prilikom analize ispituju se sve štetne supstane koje se mogu naći u proizvodufoto: BAT

Naše gore list

Obilazeći ovu laboratoriju u kojoj rade naučnici sa svih svetskih kontinenata i gde je sve kompjuterizovano, sreli smo i Nataliju Stojiljković, naučnicu rodom iz Niša kao je nakon 20 godina rada u Francuskoj u laboratoriji za doping kontrolu, u Sautempton došla pre osam meseci.

- Stručnjake iz ove laboratorije je zainteresova moj doktorat pa su me pozvali. Ovde su svi veoma posvećeni i zaista mnogo ulažu u nauku. Kada sprovodimo istraživanje, referentnu cigaretu sa određenim parametrima, nevezano koji je brend u pitanju i njene karakteristike poredimo sa proizvodima na čijem razvoju radimo. Prilikom ispitivanja ne tragamo za nekom određenom supstancom već ispitujemo sve štetno što u proizvodu može da se nađe.. Sve ovo što smo videli dosad ukazuje da su proizvodi nove generacije potencijalno mnogo manje štetni nego klasična cigareta. Ako hoće dobru zamenu za cigarete, nema dileme da je “glo” pravi izbor - rekla je Natalia.

Natalija Stojiljković, naučnica iz Niša
Natalija Stojiljković, naučnica iz Nišafoto: LinkedIn

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track