DRŽAVA RAZMATRA SMANJENJE POREZA NA ZARADE RADNIKA: Ovo su TRI moguća scenarija
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube

plan

DRŽAVA RAZMATRA SMANJENJE POREZA NA ZARADE RADNIKA: Ovo su TRI moguća scenarija

InfoBiz -

U Vladi Srbije razmišljaju da smanje doprinose na teret poslodavca i zaposlenog, ali i da povećaju neoporezivi deo zarade koji je sada 15.000 dinara.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će država smanjiti porez na plate od početka naredne godine i uslišiti molbe na kojima privrednici insistiraju više od decenije.

U Nemanjinoj 11 već su formirali radnu grupu koja je počela da računa koliko bi ukupno moglo da bude smanjeno opterećenje na platu i u kojim segmentima konkretno.

"Trenutno razmatramo sve moguće aspekte. Rade se projekcije i kalkuliše koliko je moguće smanjiti pojedinačne namete. Izvesno je da postoji mogućnost smanjenja doprinosa na teret zaposlenog, smanjenja doprinosa na teret poslodavca, ali i povećanja neoporezivog dela zarade. Koji deo će biti umanjen ili povećan i za koliko zavisi od slobodnih sredstava u budžetu. Za sada je sigurno da prostora za smanjenje ima, ali računamo koliko je u budžetu moguće osloboditi novca", kaže naš izvor.

Po sadašnjim nametima na rad Srbija se sa 63 odsto na prosečnu neto zaradu nalazi malo ispod proseka zemalja centralne i istočne Evrope od 68 odsto. Na svakih sto dinara neto zarade radnika, poslodavci danas državi za doprinose i poreze praktično plaćaju 63 dinara. Njihovi konkurenti iz Hrvatske opterećeni su sa 62 odsto, u Makedoniji je porez na zaradu istovremeno od 35 do 37 odsto, u Mađarskoj 42, Bugarskoj 20, BiH od 20 do 25 odsto.

Fiskalni savet nedavno je istakao da bi doprinosi na zarade u 2018. mogli biti smanjeni za najmanje dva do najviše 3,5 odsto. Kako su ocenili, budžetski prostor od 15 milijardi dinara omogućava smanjenje poreza i doprinosa na zarade sa 64 na 62 odsto. Veći budžetski prostor od 25 milijardi dinara omogućio bi umanjenje poreza i doprinosa na plate na čak 60,5 odsto.

foto: Printscreen YouTube

Rasterećenjem zarada, poslodavci bi višak novca iskoristili za nove investicije, povećanje plata ili upošljavanje.

Aleksandar Solarević, jedan od vlasnika firme "Re3 Product" koja se bavi reciklažom, veruje da će smanjenje poreza na zarade povoljno uticati na privredu i preduzetnike.

"Mi ćemo taj novac preusmeriti na zarade zaposlenih. Tako ćemo sačuvati radna mesta, privući više investitora i biti konkurentniji", naglašava Solarević.

Prema njegovim rečima, Srbija ima veliki problem u odlivu radne snage.

"I to ne samo zbog odlaska iz zemlje, već i u tome da se zbog boljih uslova radnici pre zapošljavaju u stranim nego u domaćim firmama. Radnika treba stvoriti, i za to je potrebno vreme. Ako takav radnik ode, onda smo svi na gubitku", smatra Solarević.

Sa njim se slaže i direktor fabrike obuće "Ukus" Mišo Petraš.

"Taj novac koji će se uštedeti nakon smanjenja poreza na zarade otići će na povećanje plata jer su nam svakako troškovi bruto plata najveća stavka u poslovanju", kaže Petraš.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da ovakva mera pomaže i da se smanji rad na crno.

foto: Shutterstock

"Jedno od rešenja može biti različiti nivo oporezivanja, tako da minimalne plate budu manje oporezovane, a one velike više. Mnoge zemlje su tako radile", navodi Atanacković.

Brži povraćaj PDV od septembra

Naš izvor kaže da Ministarstvo finansija i Poreska uprava intenzivno rade na ubrzanju povraćaja PDV i da bi privreda prve efekte mogla da očekuje već od septembra.

"Svakodnevno se prate sve okolnosti koje dovode do usporavanja ovog procesa. Traže se razlozi zašto povraćaj PDV dugo traje. U narednih mesec dana biće poznati ključni problemi i odmah nakon toga će biti poznato koliko je moguće ubrzati povraćaj PDV. To će biti značajan pokretač privrednog rasta - kaže naš izvor.

Zakonski rok za povraćaj PDV je 45 dana.

Kurir.rs/Blic/ Suzana Lakić , Slađana Gavrić/Foto: Youtube, Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track