Nedimović: Više cene svinja zbog rasta prerađivačke industrije
Foto: Marina Lopičić

ministar obišao jednu od najvećih farmi u mačvi

Nedimović: Više cene svinja zbog rasta prerađivačke industrije

InfoBiz -

SREMSKA MITROVICA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović obišao je danas jednu od najvećih farmi za tov svinja u Mačvi, "Braća Parlagić" u Zasavici i tom prilikom rekao da cene svinja rastu i sve su procene da će vrlo brzo dostići 180, do 185 dinara za kilogram žive vage.

Prema njegovima rečima, to je rezultat ulaganja u prerađivačku industriju, kao i zato što ima sve više klanica u Srbiji.

"Ono što je naredni zadatak države je da osavremenimo sistem, odnosno donesemo nove pravilnike o oceni kvaliteta mesa, jer to zahteva tržište", najavio je Nedimović.

Milovan Ivanković je sa porodicom tovom svinja počeo da se bavi pre više od 20 godina i sada predaju 10.000 tovljenika godišnje, uglavnom Mitrosu iz Sremske Mitrovice.

"Hvala ministru poljoprivrede i Vladi Srbije što su vratili Mitros u pogon jer to nama osigurava, ali i olakšava plasman. A ostali farmeri bi trebalo da slede moj primer, svi da se uozbiljimo, kako bismo imali ovakve rezultate", kaže Ivanković.

Vlasnik farme u novi, najsavremeniji objekat u ovom delu Evrope za uzgoj tovnih svinja, uložio je 40 miliona dinara, od čega su osam miliona dinara sredstva koje je preko konkursa dobio od Ministarstva poljoprivrede. Reč je o potpuno automatizovanom sistemu tečnog tova, kao i ventilaciji koja vazduh hladi vodom, pa su uslovi za uzgoj svinja idealni.

"Ja bih voleo da svi slede moj primer i konkurišu za subvencije namenjene izgradnji objekata, ali da ne grade po zastarelom sistemu jer će zbog "afričke kuge" i ostalih bolesti moći da rade samo ovakvi zatvoreni sistemi za tov. U moju farmu ne može muva da uđe", tvrdi vlasnik farme "Braća Parlagić".

I ministar Nedimović podsetio je da je država do sada pomogla izgradnju više od 400 novih objekata u stočarstvu, a da će to nastaviti i ubuduće.

"Sada će to moći i preko IPARD programa, uskoro slede novi konkursi, pa pozivam sve poljoprivrednike da se prijave, ali da razmišljaju o budućnosti, o ekologiji, o iskorišćavanju organskog otpada jer to ne znači samo uštedu u proizvodnji, već i očuvanje kvaliteta i oplemenjivanje zemljišta", naglasio je Nedimović.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track