OTKRIVENA 91 FANTOMSKA FIRMA U SRBIJI: Za samo 6 meseci utajili 847 miliona dinara poreza
Foto: Profimedia

nelegalno poslovanje

OTKRIVENA 91 FANTOMSKA FIRMA U SRBIJI: Za samo 6 meseci utajili 847 miliona dinara poreza

InfoBiz -

Za prvih šest meseci ove godine otkriveno je 91 firmi koje nazivaju "fantomskim" ili "peračkim", a koje se smatraju generatorima sive ekonomije u Srbiji.

To je za 54 odsto više u odnosu na isti period 2017. godine, izjavila je direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković. Kako navodi, u prvih šest meseci ove godine podnete su 44 krivične prijave protiv takvih firmi koje su pomagale regularnim privrednim subjektima u izvršenju krivičnih dela, a pri tome je utajeno 847 miliona dinara poreza.

Poreska uprava, objašnjava Marković za Blic, formirala je posebno odeljenje za rizične grupe neplatiša i predviđen je određeni broj projekata usmerenih protiv sive ekonomije u saradnji sa drugim državnim organima.

Ona podseća i da je Poreska uprava primila u radni odnos 100 novih radnika koji su angažovani na poslovima terenske kontrole i navodi da je Upravi neophodno dodatno zapošljavanje, pre svih, ekonomista, pravnika i IT stručnjaka.

Prema istraživanju od pre nekoliko godina, kaže, u Srbiji na 1.411 stanovnika dolazi jedan poreski službenik, dok je u zemljama u okruženju ta brojka znatno manja, u Hrvatskoj 876, a u Sloveniji 823 stanovnika po "porezniku".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track