Najnovije vesti

ČEKA SE NAJBOLJA PONUDA: Vlada objavila tender za strateškog partnera RTB Bor
Foto: RTB Bor

javni poziv

ČEKA SE NAJBOLJA PONUDA: Vlada objavila tender za strateškog partnera RTB Bor

Biznis

Tenderom se predviđa novčana dokapitalizacija od 350 miliona američkih dolara

BEOGRAD - Ministarstvo privrede objavilo je u dnevnom listu "Politika" javni poziv za izbor strateškog investitora za Rudarsko-topioničarski basen "Bor".

Tenderom se predviđa novčana dokapitalizacija od 350 miliona američkih dolara.

Rok za podnošenje prijava Ministarstvu privrede je 20. avgust, a preduslov za njihovo razmatranje je uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od milion dolara.

Pravo na podnošenje prijave imaju strateški partneri koji se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde americkih dolara u protekloj godini.

Za privatizacionu dokumentaciju mora se uplatiti naknada od deset hiljada američkih dolara.

Strateški partner koji novčanom dokapitalizacijom od najmanje 350 miliona dolara postaje vlasnik udela u RTB-u Bor, prema uslovima, može biti domaće ili strano pravno lice, ali i konzorcijum nastao udruživanjem domaćih i/ili stranih lica radi strateškog partnerstva.

Interesovanje za RTB je do sada pokazalo 11 kompanija iz Rusije, Kine, Kanade, Turske i kazahstansko-evropski konzorcijum koje su u proteklih godinu dana potpisale ugovor o poverljivosti i koje su radile "đu dilidžens".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nedavno da je jedna kineska kompanija zainteresovana za učešće na tenderu za RTB Bor.

On je rekao da je uveren da su Kinezi pokazali interesovanje jer su Srbiju prepoznali kao gostoprimivu zemlju i kao zemlju radnih i marljivih ljudi.

Rudarsko-topioničarski basen u Boru zapošljava 5.000 ljudi direktno, a da od njega zavisi 20.000 porodica, rekla je nedavno predsednica Vlade Ana Brnabić.

"Očekujem da ćemo imati ono što smo imali u Železari u Smederevu, mnogo jači kompleks u Boru koji će na bolji način da odgovori na potrebe za dinamičnim ekonomskim razvojem", rekla je predsednica vlade.

Navela je da RTB Bor sa 0,8 odsto doprinosi BDP-u, ali i da bi mogao, ako se tender završi u skladu sa očekivanjima, da doprinosi i dodatnih jedan odsto, odnosno 1,8 odsto, što je važno za ekonomski razvoj.

"Nadam se da ćemo zadržati sve ljude i očekujem da taj posao završimo do kraja godine i da će to biti veliki impuls za Bor i okolinu", rekla je Brnabić.

Najavljujući raspisivanje tendera, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić nedavno je rekao da očekuje nekoliko vrlo ozbiljnih ponuda.

"U prethodnom periodu više stranih rudarskih kompanija iz različitih delova sveta su radile đu dilidžens i upoznali se sa RTB-om i očekujemo da će one učestvoavati. Kinezi su postali giganti u privrednom i industrijskom životu i ako budu imali ozbiljne ponude i ako budu prepoznali strateški interes za RTB, mogu imati ozbiljne šanse", rekao je ministar.

On je naveo da je RTB strateška kompanija za Srbiju i ima veliki uticaj na našu ukupnu ekonomiju i kapitalan uticaj na istočnu Srbiju.

"Zato posmatramo strateško partnertvo kao razovojni projekat koji treba da obezbedi da dugoročno stabilno funkcioniše i povećava proizvodnju, kako bi imao veliki uticaj na BDP", naveo je Antić.

Kako kaže, strateški partner treba da dokapitalizuje RTB odnosno da uloži u nove investicije u rudarstvo.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...